Byta fond för att bli av med home bias. Ett alternativ?
Sök:

Byta fond för att bli av med home bias. Ett alternativ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adde

ställde för sedan frågan: Byta fond för att bli av med home bias. Ett alternativ?

Hej allihopa,

Jag verkligen gillar det här med privatekonomi och aktiefonder och skapat en portfölj som passar mig nästan precis.. haha. Jag förstår att det finns en del föreståndare för mycket mycket enkla portföljer (t.ex 100% avanza global) men jag gillar helt enkelt att krydda på min portfölj med lite mera Emerging Markets och småbolag. Så jag gjorde en variant av globala portföljen, 6 fonder totalt så ingen överdrift.

En sak som jag egentligen vill ändra på är att min portfölj enligt mig viktar för mycket mot sverige. Jag läste på lite och tycker inte alls om home bias och skulle gärna bli av med den.

Som del av min portfölj har jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag. En mycket poppis fond som jag förstått. Är det fel att bytta ut den mot Spiltan Global Investmentbolag (eller en likadan fond). Den har lite högre avgift men på hela min portfölj skiljer det inte så mycket. Jag går från 0.28% till 0.32% genomsnittligt avgift i så fall.

Och då närmar mig den 2% andel Sverige som jag siktar på, har fortfarande investmentbolag i portföljen och betalar inte mycket mera för det hela. Då blir portföljen perfekt! ;O

Vad tycker ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur mycket Sverige har du nu? Jag tycker 0-20% är acceptabelt. Även om de flesta klarar sig bäst med enkla portföljer, kan de som vill ta högre risk övervikta Emerging Markets och småbolag/investmentbolag. T.ex:

Avanza Global 60%
Avanza Emerging Markets 20%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20%

Avgiften blir 0,17% vilket är bra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svaret CL. Det är precis så jag har det nu.

    Portföljen ser ut så här, en sådan enkel portfölj kryddad med småbolag och tillväxtmarknad:

    Avanza Global (50%)
    Handelsbanken Global Småbolag (20%)
    AMF Aktiefond Småbolag (5%)
    Spiltan Aktiefond Investmentbolag (10%)
    Avanza Emerging Markets (10%)
    Swedbank Robur Access Asien (5%)

    Jag hamnar på 16% Sverige och en totalavgift på 0.28% med denna fördelning. Vilket känns fortfarande som mycket Sverige men som överstiger i alla fall inte 20%.

    Skulle jag bytta Spiltanfonden till Spiltan Global Investmentbolag då hamnar jag på 0.32% avgift och rensat bort ännu mer Sverige tänkte jag.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adde
  2. Vit pil

    Varför vill du ha Spiltan Globalfond Investmentbolag? Jag är inte övertygad att utländska investmentbolag presterar som svenska. Både den och SHB Gl Småbolag är dessutom dyra. Vad sägs om:

    Avanza Global 60%
    Avanza Emerging Markets 20%
    Xact Högutdelande 20%

    Xact är drygt hälften Sverige. Alternativ 70/15/15. Då blir det 7,5% Sverige.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    CL
  3. Vit pil

    Tack igen CL! Ska fundera lite mera och lira med portföljhanteraren på Morningstar i helgen. :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Adde
  4. Vit pil

    Nu har jag gjort om och är nöjd igen. Jag kunde inte helt släppa ”mina” småbolag och det blev alltså följande fördelning:

    Avanza Global (55%)
    Handelsbanken Global Småbolag (10%)
    Avanza Emerging Markets (20%)
    Xact Högutdelande (15%)

    Avgifterna landar kring 0,22% och jag blir alldeles varmt inuti när jag tittar på stilboxen, tillgångsfördelningen och regiospridning. ;P

    Tack för tipsen!

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-31 klockan 17:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.