Byta fonder
Sök:

Byta fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Philip S

ställde för sedan frågan: Byta fonder

Hej,  jag tänker byta från länsförsäkringar global indexnära till Avanza Global. Nu har jag 108 000 kr jag söka flytta. Spelar det någon roll om man flyttar 100% på en gång eller ska man dela upp flytten.

Nu är jag back 10%. Spelar det någon roll? Ska jag vänta till det vänder?

Jag är ny på fonder.

God jul

Mvh

Philip S

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

*jag ska flytta.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Klart att du flyttar allt till Avanza Global 100% och sedan månadssparar i den. Lycka till

Mvh.jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Flytta allt på en gång. Ju snabbare desto bättre.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Byt inte allt på en gång! Och då menar jag i en enda transaktion.

Ett fondbyte tar flera dagar att genomföra och om börsen hinner svänga några procent under tiden finns det risk att du förlorar en näve tusenlappar till ingen större nytta.

Dela i stället upp bytet på exempelvis 5 – 10 delbyten, eller så många du känner dig bekväm med. Då minskar du risken att börsen rusar iväg i ogynnsam riktning precis under de utdragna dagarna då Avanza tröskar igenom ditt fondbyte. Att byta fonder är ju gratis, så det är bara en fråga om hur mycket tid du vill lägga på att knappa in bytesordrar.

Eftersom Länsförsäkringar Global Indexnära och Avanza Global följer samma index spelar det ingen roll om du byter när börsen står högt eller lågt.

Jag antar att det du försöker göra är att spara 1,2 promilleenheter årlig avgift, men nu när börsen är orolig och rör sig med procent från dag till dag finns det en risk att du schabblar bort kanske 10 års avgiftsbesparingar genom en vårdslös flytt. Genom att dela upp flytten i flera delar ökar du chansen att det jämnar ut sig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Thomas!

  Tack för svaret. Detta ska jag göra.

  Mvh
  Philip

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vem säger att just dem dagar,gången vid olika tillfälle blir det rätt att byta just då? Det är sådant ingen vet och tycker inte man ska anstränga sig så mycket att göra rätt eller fel. Det är sådant man vet efterråt! Lycka till.
Mvh.jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-23 klockan 18:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.