Byta fonder
Sök:

Byta fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Undrande

ställde för sedan frågan: Byta fonder

Säg att jag vill byta fond A mot fond B och använder bytesfunktionen.

Jag byter fond A på dess affärsdag (före kl 13 den dagen). Kalla den dagen för ”bytesdagen”.

Jag får besked om att bytet syns på mitt konto om 5 dagar

Jag förmodar att jag äger fond A till och med dagen före den affärsdag som jag valt att byta?

Frågan är när köps fond B? Står jag utanför marknaden några dagar? eller äger jag fond B från och med bytesdagen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tyvärr så står man utanför marknaden hur man än gör, såhär uppfattar jag bytesfunktionen iaf:

  1. ”Bytesdagen”, du lägger in ordern före 13 och då påbörjas processen samma dag (om det inte är en röd dag dagen efter, då brukar det vara kl 11 eller 10 som gäller).
    I processen så ska teoretiskt fonden sälja ditt innehav i alla aktier som fonden innehar och sedan föra över pengarna till ditt konto, det sker inte så egentligen eftersom fonden har oftast likvider som kan betalas ut till en vanlig sparare utan problem. Däremot så räknar man på samma sätt för alla och därför tar processen några dagar.
  2. Sedan får man vänta ut dom dagarna som fonden har angett som tid för försäljningen.
    När dessa dagar har gått så får du egentligen pengarna till ditt konto och då har du redan varit utanför marknaden eftersom du får oftast inte samma kurser som fonden står i samma dag, utan det kan då vara kursen som fonden stod i dagen innan.
  3. Sedan så påbörjas ett köp av den andra fonden, där tar också processen en upp till några dagar att ske och under denna tiden ligger du också utanför marknaden.

Enklast att berätta hur det fungerar med själva bytesfunktionen är att den fungerar exakt som att du själv skulle göra både försäljningen och köpet, men här är det automatiserat.

Hoppas detta förklarade lite hur det fungerar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-22 klockan 11:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.