Byta fonder för tjänstepension
Sök:

Byta fonder för tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christopher

ställde för sedan frågan: Byta fonder för tjänstepension

Hej!

Jag har sedan ett antal år tjänstepension via Söderberg & Partners där mitt pensionskapital nu ligger i fonden Proaktiv 75, som jag nu ser har rätt hög avgift på 2,09%, dessutom har jag sett att Söderberg & partners fått en del kritik för hur de jämfört fonden. Jag är 40 så ser att jag kan tänka långsiktigt och efter läsande av bloggen så tänker jag att barnportföljen nog är en passande portfölj för min del.

Jag funderar alltså på att ändra min portfölj för tjänstepensionen. Jag ska dock snart byta jobb till ett företag som inte använder sig av Söderberg utan har ett ITP-upplägg och min fundering är då om jag bara bör byta fonder även om jag inte kommer att få löpande pensionsinbetalningar till den på samma sätt från och med augusti år, då jag byter arbetsgivare med nytt pensionsupplägg. Intjänat kapital blir alltså liggande utan extra inbetalningar. Hur ska jag tänka kring bytet? Det är väl bättre att göra ett byte rakt av även om det inte tillförs nytt kapital, då avgiften är så hög?

 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag personligen hade valt att göra ett byte även om det inte sätts in nya pengar om man hade möjligheten och kunde få bättre avgifter och resultat, t.ex. via Barnportföljen.

Vänligen

Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej. Jag skulle också flytta pengarna. De höga kostnaderna hos Söderberg & Partners kommer finnas kvar oavsett om du har inbetalningar eller inte och på så vis påverka din framtida avkastning. Flytta pengarna där du slipper betala för kontot och kan välja billiga fonder. Avanza är ett bra val. De har flyttblankett på deras hemsida och sköter alltsammans åt dig. Kolla om du kan påverka ev flyttkostnad hos Söderberg & Partners (ibland har de några % flyttavgift men den går ofta att påverka genom att låta dem försöka övertala dig att stanna).

Ett tjänstepensionskonto hos Avanza är gratis och fonderna i globala barnportföljen tror jag snittar på 0,2% per år. Utan att ha kollat Söderberg & Partners så har du sannolikt en fast kostnad på 300 kr/år för kontot, sedan 2% per år för fonderna. Sedan kanske rent av en administrativ avgift på 0,6% per år för gud vet vad. Och ändå har de mage att lägga vantarna på flera % av kapitalet vid en flytt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gjorde flytt av icke avtalsbunden TP från SEB och SPP till Avanza. Avanza betalar upp till 1000:- av flyttavgiften. Har lagt allt (ca 500’) i Nordea Indexfond Global till 0,40%. Flytten kommer ta ca två till tre månader säkert. Flytta är mitt råd!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-24 klockan 19:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.