Byta fonder vid svag krona?
Sök:

Byta fonder vid svag krona?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av IsterBuken

ställde för sedan frågan: Byta fonder vid svag krona?

Hej.

Har en fundering kring om det finns nån mening att byta från fonder som handlas i utländsk valuta till motsvarande fonder som handlas i SEK nu när kronan är svag?

Eller tas valutaeffekter ut av att fondernas innehav handlas i ”annan” valuta?

T.ex. lönt att byta från världsindex-fond som handlas i USD, mot liknande fond som handlas i SEK i tron om att kronan ska stärkas mot USD?

Lite luddig fråga, kanske… men hoppas ni förstår vad jag menar…

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enda fördelen att handla i SEK är egentligen att fonden antagligen har bättre valutakurser när de växlar än vad du har. Fondens ”värde” är baserad på värdet av de tillgångar (till exempel aktier) som fonden äger, och i en globalfond är det ju oftast andra valutor än SEK.

Sedan tycker jag att det är lite av ett feltänk att gissa att kronan ska stärkas mot dollarn. Är det något som du vet kommer hända eller gissar du bara? Det finns nämligen ingen nivå på växelkursen som är ”normal” eller ”rimlig”. SEK kanske aldrig återhämtar sig.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Emil.

Det blir ytterst komplicerat och riskfyllt att börja spekulera i valutor.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-29 klockan 13:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.