Byta förlustfonder i ppm nu?
Sök:

Byta förlustfonder i ppm nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jeanette

ställde för sedan frågan: Byta förlustfonder i ppm nu?

Jag har gjort några dåliga val i premiepensionen och sitter med två fonder som rasat 14% resp 4% i år och har relativt höga avgifter. Jag har lärt mig mer om fonder på sistone och vill byta även om dessa två fonder hade gått bra. Är det dumt att byta nu? Ska jag vänta tills de förhoppningsvis återhämtar sig i värde? Eller bättre att överge dem så snart som möjligt? Jag är 52 år och vill inte jobba till 69.

Tacksam för råd.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Huvudprincipen när man stuvar om i sin portfölj är att man tittar framåt och investerar efter sunda principer i de allra bästa värdepapper som finns tillgängliga för att uppnå det man vill.

Om pengarna till detta kommer från gamla dåliga eller gamla lyckade affärer är oväsentligt. Du investerar alltid för framtiden, inte för att hoppas på någon magisk kompensation för en misslyckad dåtid.

Om du vill investera RikaTillsammans-mässigt är det möjligt att du kommer att vilja byta till 100 % AP7 SÅFA. Detta baserat på att jag antar att du har minst 10 år kvar till du ska plocka ut pensionspengarna.

AP7 SÅFA – det bästa PPM-valet för de flesta av oss

100 % AP7 SÅFA är inte den enda sunda investeringsprincipen man kan ha på PPM, men den rekommenderas ofta.

Det är naturligt att även en bra fond går ner ibland. Den behöver inte vara dålig för det. Men om du då sätter i system att lite på känsla byta till en annan, visserligen bra, fond som inte gått ner för stunden finns risk att du hamnar i ett mönster av att hela tiden köpa dyrt och sälja billigt.

Det finns förvisso strategier som bygger på att man ständigt hoppar till det som går allra bäst för stunden (momentumstrategier), men det är inget som RikaTillsammans förespråkar. De strategierna kräver mycket arbetsinsats , djup kunskap samt en rejäl skopa disciplin, och dessutom är fondbyten på PPM så sega att det inte är någon riktigt lämplig plattform för såna investeringar.

RikaTillsammans strategier bygger på mycket på att man skaffar bra fonder och sedan sitter still i båten när det stormar, för att någon gång om året rätta till eventuella obalanser som uppstått mellan fonderna i portföljen. Om man kör 100 % AP7 SÅFA finns det ju inget att rätta till, så då är det bara att sitta still.

Citerar lite från informationen om AP7 SÅFA:
AP7 Såfa placerar i AP7 Aktiefond, som är en global aktiefond, och AP7 Räntefond som är en räntefond.

Fram till det år då du fyller 56 år innehåller AP7 Såfa enbart aktiefonden. Risken i ditt sparande är därför relativt hög. Den höga risknivån ger dig möjlighet till en bra värdeutveckling.

När du börjar närma dig pensionsåldern, sänks risken automatiskt.

Från och med det år du fyller 75 år har AP7 Såfa nått sin lägsta risknivå. Portföljen består då av cirka 35 procent AP7 Aktiefond och cirka 65 procent AP7 Räntefond. Du bör alltså vara medveten om att även vid sin lägsta risknivå innehåller AP7 Såfa en stor andel aktier, och värdet kan komma att variera både uppåt och nedåt

En slutsats av detta är att om du tänkt plocka ut pensionen vid en annan tidpunkt än vad staten tänkt sig kan det vara läge att själv justera andelen räntor i PPM om man känner för det. Men annars är det bara att sitta still i båten.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jeanette

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vilka är fonderna? Hur länge har du haft dem och hur ser den totala utvecklingen ut?

När planerar du att gå i pension?

Mvh Mathias

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Swedbank Robur Access Global A okt 2015
  Förändring sedan köp +47 tkr

  Länsförsäkringar Fastighetsfond A nov 2019
  Förändring sedan köp -3,5 tkr
  Rasat -14% i år

  Vill gärna gå i pension om 10 år vid 62-63

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jeanette

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-14 klockan 21:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.