Byta fr KF till ISK (vill pensionsspara)
Sök:

Byta fr KF till ISK (vill pensionsspara)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jenny

ställde för sedan frågan: Byta fr KF till ISK (vill pensionsspara)

Hej! Jag har via min bank Nordea öppnat upp ett privat pensionssparande. För 9 år sedan kontaktade jag min bank (Nordea) för pensionsspar, på deras inrådan började jag köpa två fonder, (Stratega 70 & Stratega 90) direkt fr mitt lönekonto. 8 år senare kontaktar jag dom igen för ville ha ett annat upplägg då jag fått nys om att det är väldigt dyrt att köpa via lönekonto. Sålde av hela innehavet på ca 70000kr (som jag dyrt kommer beskattas för vid nästa deklaration). Jag fick rådet att ist köpa Stratega 70 fonden via en kapitalförsäkring där jag varje månad sätter in 1000kr löpande. Har i dagsläget ca 80000kr där.

Efter att lyssnat & tagit in råden via rikatillsammans-podden upptäckte jag att det är en onödigt dyr fond!

Hur ska jag göra? Jag har inget förtroende för min banks rådgivning längre:( Vill ha upplägget som rekommenderas via Globala barnportföljen. Eller ska jag välja ngn annan portfölj? Hur gör jag, ”säljer” jag KF & öppnar ett ISK (eller har jag redan ett ISK eftersom jag har en KF) kan jag göra köpen via Nordea eller ska jag föra över pengarna till Avanza (har redan Avanza sedan tidigare) & hur går jag isf vidare?

Vad koster det att flytta pengarna till andra fonder?

Tacksam för rådgivning!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Till pensionen så brukar Globala Barnportföljen rekommenderas, den passar nämligen bra på lång sikt.

Som det ser ut när jag snabbt tittar på Nordeas hemsida tar de inte ut någon särskild avgift för sitt KF, så därmed ser jag ingen anledning att byta till ISK. ISK och KF beskattas på samma förmånliga sätt nämligen, med schablon istället för 30% vid vinst. Låter därför konstigt att du ska beskattas för försäljning vid nästa deklaration, om du har en KF ska du inte det?

Om du finner fonder som passar till Globala Barnportföljen på Nordea kan du stanna där, även om jag personligen (som också är kund hos Nordea) föredrar Avanza och Nordnet för placeringar. Om du ska byta till Avanza så kan du självfallet öppna ett ISK där istället för KF om du vill.

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack fina!
  Alltid så klurigt att formulera de rätta frågorna när man är novis;) Skulle kanske förtydligat att vid första kontakten med Nordea gällande pensionsspar rekommenderades jag att köpa 2 fonder (Stratega 70 & Stratega 90) direkt från mitt lönekonto. Alltså inte via ISK el KF. (Det kanske inte fanns för 8-9 år sedan?).

  För att kunna placera om dom sparade pengarna till en mer förmånlig form gällande beskattning (som en KF är) var jag tvungen att sälja dom insparade pengarna, därav beskattas jag 30% vid nästa deklaration.
  Dessa pengar lades in i en KF inom Nordea och jag blev rekommenderad att bara köpa den ena fonden; Stratega 70.
  Men som jag nu ser är onödigt dyr..

  Men hur gör jag med dessa pengar?
  Kan dom ligga kvar i KF på Nordea men jag säljer Stratega 70 & för pengarna köper jag ist fonderna som ingår i Globala barnportföljen?
  Kan jag tex köpa Länsförsäkringar global indexnära via Nordea?
  Har inte tillräckligt med kunskap för att kunna hitta liknande fonder som är rekommenderade på Globala barnportföljen på Nordea.

  Vad är skillnaden mellan att köpa tex fonder via ett ISK el KF?

  Om jag hellre vill köpa via Avanza för att där finns alla rekommenderade fonderna som ingår i Globala barnportföljen, åker jag på ngn onödig beskattning för att jag byter bank?
  Är det därför bättre att låta pengarna ligga kvar på Nordea?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
 2. Vit pil

  Hejsan!

  Okej, då är jag med. Du skulle kunna titta på Nordeas fondutbud, tips på fonder du kan söka och se om de har på Nordea:
  https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2018/

  Om de inte har exakt de fonderna kan du använda dig av denna artikel för att lära dig hitta bra fonder som finns på den plattformen:
  https://rikatillsammans.se/hur-valjer-och-analyserar-man-en-indexfond/

  Exakt vilket fondutbud Nordea har vet jag inte, då jag aldrig handlat med fonder där.

  Det är egentligen ingen skillnad för dig att handla fonder via ISK eller KF, en skillnad är att på en KF kan du sätta upp en förmånstagare som skulle ärva din KF om du går bort istället för att det ska delas upp enligt ”vanliga” arvsregler.

  Om du nu har en KF hos Nordea så blir det ingen extra beskattning om du flyttar pengarna, däremot kan Nordea ha någon avgift för att du slutar vara kund så jag hade frågat deras kundtjänst.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius
 3. Vit pil

  Tack så hjärtligt! Nu klarnade allt gällande mina funderingar! <3

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
 4. Vit pil

  Så lite så, stort lycka till! :D

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jenny,

Givet att alla dina pengar nu ligger i en KF så skulle jag byta Stratega 70 till Nordea Indexfond Global. Den är väldigt bra. Avgiften är 0,40%. Den har faktiskt presterat bäst bland de populäraste globala indexfondera ett, tre och fem år bakåt. Jag hade lagt allt 100% i den.

Men, vill du ha ränta så finns alla de räntefonder Jan har med i sin portfölj via Nordea.

Här är deras utökade utbud.

Klicka för att komma åt externfondlista.pdf

Jag kommer städa upp på samma sätt åt min pappa i höst, han är trogen Nordea och betalar högre avgift på fonderna än vi har ränta på bolånet… Galet!

 

/Fredrik

PS: Sätt in skatten på ett räntebärande konto redan nu så du inte missar lite återbäring.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-30 klockan 04:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.