Byta från dyra aktiefonder (och betala reavinstskatt) till billigare ISK?
Sök:

Byta från dyra aktiefonder (och betala reavinstskatt) till billigare ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Caroline

ställde för sedan frågan: Byta från dyra aktiefonder (och betala reavinstskatt) till billigare ISK?

Har ett gäng aktiefonder som tredubblat i värde de senaste tio åren, men fondavgifterna är höga (mellan 1,5-1,8%). Fonderna är långsiktigt sparande med 20-30 års horisont (pension). Bör jag sälja av dem nu – och tvingas betala reavinstskatten – för att lägga om sparandet i ISK eller kapitalförsäkring med billigare fondandelar, eller är det dumt? Reavinsten kommer jag väl inte ifrån hur jag än gör så frågan är: är det bättre att ta smällen nu, och då också passa på att välja fonder med betydligt lägre avgifter? Tips på hur jag ska tänka?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kommer antagligen förlora i avkastning lika mycket som fondavgifterna jämfört med index. Så det är bäst att byta enbart för den anledningen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack, ja – det är ju två frågor i en: 1) sälja av dyra fonder, och 2) byta från AF till ISK. Nu har jag valt att sälja av och antar att jag bör sätta in allt på ISK. Är det någon större skillnad på Avanza Auto och LYSA? Vill ha minsta krångel men även god insikt (jag är övrigt sparande på Avanza).

  Tack för råd!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-14 klockan 15:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.