Byta från ISK till Lysa?
Sök:

Byta från ISK till Lysa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alice

ställde för sedan frågan: Byta från ISK till Lysa?

Hej!

Jag har mina pengar sparade på olika ställen och skulle vilja strukturera upp och samla dem mer men behöver råd. På Avanza har jag ett ISK konto på ca 200 000 kr, samt sparpengar på collector omfattande drygt 2 månadslöner, på ICA kontot har jag ett sparkonto med drygt 300 000 kr.

Jag tänker månadsspara 2000 kr och har en sparhorisont på 5-10 år, dock har jag funderat på att eventuellt köpa en lägenhet inom 1-2 år och behöver då lite av pengarna till en kontantinsats.

Eftersom jag är så okunnig och ointresserad har jag funderat på att skaffa Lysa men har frågor;

  1. Bör jag sälja av allt från ISK kontot direkt och sätta in det tillsammans med pengarna från sparkontot på ICA till Lysa och finns det någon bra period att göra det?
  2. Eller är det bättre att ha kvar pengarna uppdelade så att 300 000 kr ligger på ett sparkonto ifall jag behöver dem som kontantinsats

Vänliga hälsningar, Alice

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja du, Lysa är ingen höjdare.

Avkastningen sedan årsskiftet är nästan 6 % minus. Har du haft dina sparpengar där vid årsskiftet och sålt dem idag hade du förlorat 6 %.

Behåll ICA  och Collector.

Eftersom du har så kort sparperiod som kanske 5 år får du nog välja en indexfonder men du kan sprida dem i olika kategorier:

70 % global indexfond

20 % indexfond sverige

10 % indexfond tillväxtmarknad

Kolla på Barnportföljen så hittar du bra fonder i de olika kategorierna.

Undvik LYSA …jag tycker alla ska välja andra alternativ än sådant robotsparande.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-12 klockan 10:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂