Byta indexfonder med tiden
Sök:

Byta indexfonder med tiden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Byta indexfonder med tiden

Hej!

Jag vill börja med att tacka för en hälpsam blogg som jag uppskattar mycket!

Det är ungefär 2 år sedan jag började läsa bloggen och påbörjade mitt sparande i indexfonder. Rekommendationerna för vilka indexfonder att spara i har förändrats. För två år sedan var det DNB Global Index och Danske Invest Global (hade eventuellt annat namn då) som rekommenderas att spara mest i. Idag är det Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP Aktiefond nära.

Hur brukar ni göra vid sådana förändringar? Satsar ni på de nya rekommendationerna genom att sälja kapitalet ni har i de gamla? Eller påbörjar ni enbart ert månadssparande i de nya och låter de gamla vara kvar?

Min ambition är att spara i en väldigt lång tid. Dock har jag inte lust att finlira med indexfonderna då jag gärna lägger tid på annat.

Tack för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag ser rekommendationerna som inspiration bara. Just passiva billiga indexfonder är väldigt lika varandra, då de just följer index och inte bygger på någon speciell strategi hos en fondförvaltare.

Om det kommer någon ny rekommendation som jag tycker verkar bättre än det jag har så byter jag över till den i samband med nästa ombalansering. Jag börjar inte månadsspara i den nya utan att ha bytt över det gamla innehavet också, för i så fall skulle det kunna bli väldigt många fonder på kontot, svårt att överblicka och mer komplicerat vid kommande ombalanseringar.

Mitt råd till dig är att jämföra det du har med eventuella nyare rekommendationer. Tycker du de är bättre så byt. Är du osäker, byt bara den ena eller åtminstone bara en i taget. Bestämmer du dig för att något annat än det du har är bättre, så gör ett byte och ställ om månadssparandet samtidigt – kanske i samband med nästa ombalansering. Då blir det mindre finlir och tar ingen extra tid utöver den ombalansering du ändå (åtminstone borde) göra regelbundet.

/Erik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för ditt svar Erik!

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-22 klockan 17:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.