byta isk från avanza till Handelsbanken?
Sök:

byta isk från avanza till Handelsbanken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isk:aren

ställde för sedan frågan: byta isk från avanza till Handelsbanken?

Såg nu att ”min” storbank/huvudbank Handelsbanken sänkt courtaget på aktiehandel så att det är i nivå med avanza och nordnet (t  o m billigare från 3 600 kr). Då jag månadssparar ca 4 000 kr per månad i aktier inser jag att det skulle vara billigare med isk hos dem. Några frågor

1. är det tillåtet att äga isk i olika banker, tex en i avanza och en i Handelsbanken?

2. om ja, är det tillåtet att äga samma aktier i de olika isk, tex 10 aktier i Investor via avanza och 15 aktier i Investor via Handelsbanken.

3. finns det några nackdelar med att ha kvar isk i avanza eller borde jag flytta över hela innehavet till handelsbanken?

 

 

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

1. Ja

2. Ja, men du får inte köpa och sälja till dig själv mellan kontona. En nackdel är ju att du får betala courtage på båda bankerna om du vill sälja av alla 25 aktier i ditt exempel.

3. Om jag hade varit dig hade jag för enkelhetens skull valt en av plattformarna och hållit mig till den. Men det finns inte någon direkt ekonomisk nackdel med att ha ISK på flera banker parallellt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tillägg på nr 3.

  Att välja bank har mer att göra än endast courtaget.
  T.ex hur användarvänligt är det, hur är deras app/hemsida att navigera på?
  Kundservice? Fondutbud?

  Lägg till lite mer i din kalkyl innan du byter till det billigaste alternativet.

  Men som Björnen säger, använda samma bank till sparandet iaf, gör det mycket enklare!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Intressant läge. Hur stor ”isk-förmögenhet” ska man ha för att man ska ha chans att få ner räntan på bolånet, om vi utgår från att lånet ligger på dryga miljonen?

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Billigare vid >3600kr. Men om du månadssparar 4000kr, gör du bara 1 köp? Om du gör fyra köp, alla för 1000kr, så är Avanza/Nordnet billigare.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Handelsbankens hemsida visar att courtage har minicourtage per affär.

tex. 4000×0,09%=3,6kr men du måste betala 9kr pga minicourtage per affär

Om du har mini courtage klass hos Avanza:-

t.ex. 4000×0,25%=10kr

Om du satsar 4000kr per månad o köper bara svenska aktier ska du spara 12kr courtage genom att byta från Avanza till Handelsbanken.

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Frågan är ju om det även går att få ner bolånet om man flyttar över hela isk från Avanza till Handelsbanken. I det läget finns det fler incitament än courtaget att spara hos shb istället. Har ni testat ngt liknande?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bobban

Kommentera

svarade på frågan för sedan

kan man få lägre bolåneränta om man byter till Handelsbanken? I så fall är det ju mer än bara courtaget som är incitament för ett byte.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-05 klockan 22:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.