Byta Nordea Stratega 70
Sök:

Byta Nordea Stratega 70

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Byta Nordea Stratega 70

Hejsan!

Jag har 2 olika fondsparande i Nordea Stratega 70 med avgift på 1,55%.

Jag har börjat läsa massor om det här med att låta pengarna jobba för mig.

Jag har lagt en del av sonens barnbidrag i Avanza auto 6(KF), eftersom jag ville börja direkt men inte riktigt hade kunskapen så valde jag det.

Det jag har nu hos Nordea är dels ett sparande till sonen(litet belopp i månaden som senare är tänkt till ex körkort, han är 7år nu).

Det andra är min privata pension som jag bara har ca 15000kr på.

Ska jag sälja Nordeas och köpa i Avanza i ett ISK? Och vad ska jag satsa på för fonder? Jag fyller snart 38år.

Och en sista fråga…hur i helskotta ska jag ”förvara” ett buffertsparande på bästa sätt? Alltså lättillgängliga pengar vid krissituationer.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

Din första fråga är enkel att svara på. Jag har min buffert hos SBAB på ett vanligt räntebärande sparkonto. De har inte bäst ränta, men de har en föredömlig app och riktiga bankkonton vilket gör att du kan lägga in stående överföringar till din buffert från din internetbank, du slipper alltså spara genom att göra en betalning med OCR-nummer till bankgiro som måste göras manuellt. Det går snabbt att föra över pengar också. Samma, eller nästa bankdag beroende på när man lägger in uppdraget.

Om du inte har några band till Nordea så skulle jag flytta hela det sparandet till Avanza. Det verkar som du har två olika sparanden till din son. om det är så tycker jag du ska lägga ihop dem. Sälja av Nordeainnehavet och flytta till Avanza (in på din sons KF). Din privata pension lika så, men på ett ISK (är det en ISK hos Nordea förresten, eller hur sparar du där?).

När du fått över allt till Avanza så sparar du enligt Globala Barnportföljen eftersom tidshorisonten är så pass lång för både din pension och till din son.

Det är egentligen inte svårare än så.

Återkom gärna om du har fler funderingar.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har inga ISK, de heter framtidskapital.

  Då ska jag läsa på om Globala Barnportföljen lite mer.
  Jag har precis fixat SBAB.
  Tusen tack! :)

  Med vänlig hälsning Anna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Hej och tack för din hjälp.
  SBAB fixat.
  Vad gäller Nordeas så är det framtidskapital på båda.
  Är det ett problem?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 3. Vit pil

  Hej Anna!

  ISK rekommenderas att skaffa, om det redan hade varit ett ISK på Nordea så hade du kunnat flytta över hela kontot, men nu får du sälja fonderna och flytta över pengarna. Funkar lika bra!

  Även Avanza har ett bra räntekonto, kolla över det med!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-12 klockan 06:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.