Byta och/eller flytta fond innehav - Validering att jag tänker rätt tack!
Sök:

Byta och/eller flytta fond innehav – Validering att jag tänker rätt tack!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Byta och/eller flytta fond innehav – Validering att jag tänker rätt tack!

Hej,

Efter att ha lyssnat på poddarna här har jag nu kommit till insikt att jag behöver se över mitt sparande. Har byggt upp lite kompetens och käns som jag har en början till en plan.Att få bekräftelse på att jag inte tänker fel kommer hjälpa mitt att nu också agera på min plan.

Jag har idag förljande fonder hos Swedbank:
Swedbank Robur Bas Mix, 1% förvaltningsavgift (sparar 3000 kr/månad)
Swedbank Robur Transfer 80, 0,5% förvaltnings avgift (sparar 1000 kr/månad)

Det jag tänkta göra är att flytta mitt månads sparande till Lysa (för att det tilltalar mig att behöva vara så lite aktiv som möjligt)

Bör jag sälja mitt innehav i dessa fonder eller låta dem ligga kvar och flytta mitt månads sparande från och med nu till Lysa?
Eller bör jag istället flytta över dem till Avanza och sen ändra till alternativa fonder. och omdirigera mitt framtida sparande till Lysa?

Nu blev det lite slarvigt skrivet men jag hoppas någon hänger med.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Christian!

Jag vet inte hur mycket pengar du har i Swedbankfonderna, men här är mina förslag.

Stoppa genast köp i fonderna i Swedbank.

Öppna ett ISK hos Avanza och begär att fonderna på dina ISK-konton hos Swedbank ska flyttas till Avanza. Detta gör du själv på Avanzas hemsida. Fonderna kommer då flyttas in i ditt ISK hos Avanza och där kan du sälja Swedbankfonderna och byta till andra fonder enligt nybörjar- eller globalaportföljen.

Du slipper dubbelbeskattning om du gör så. Alternativet är att sälja av fonderna hos Swedbank, flytta pengarna till ditt lönekonto och sedan sätta in dem på ditt ISK hos Avanza. Det kommer ge dubbel beskattning och är inte att rekommendera.

Sen sätter du igång månadssparande hos Lysa i ett eller flera ISK-konton med den fördelning du vill ha mellan räntor och aktier.

Enkelt och smidigt. Om du absolut inte vill hålla på med fonder och val så kanske du kan ta smällen på dubbelbeskattning och då sätta in allt hos Lysa och fortsätta månadssparandet.

Båda alternativen är bra, men det ena ger negativ skatteeffekt. Har du flera hundra tusen hos Swedbank kan det bli en slant extra i skatt. Rör det sig om mindre summor kanske det kan vara värt att samla allt på en plats.

Hoppas du blev klokare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu är det faktiskt ett perfekt läge att undvika dubbelbeskattningen på ISK. Som tidigare skrevs på det här forumet: ”ISK beskattas nämligen på saldon vid varje kvartal OCH vid varje insättning/köp. Det går att eventuellt gå rund detta genom att ”sälja” strax förre ett kvartalsskift (1 jan, 1 apr, 1 jul och 1 okt), parkera pengarna annanstans en kort tid och sedan köpa strax kvartalsskiftet på det nya ISK-kontot.”

  Om Christian lyckas sälja av sina Swedbankfonder nu med detsamma. Överför pengarna till sitt lönekonto innan slutet av mars och sedan väntar med att ominvestera hos lysa, avanza (eller både och) tills efter den 1 april så blir det en perfekt lösning. ISK-saldo per 1 april blir alltså 0 i så fall som sedan är precis lika mycket som den nya insättningen. .. ”som inget har hänt”.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Tack! Detta var inget jag tänkt på alls. Hade hoppats att även få lite feedback runt sälja vs flytta. Men detta tolkar jag som att sälja är att föredra med ovan logik och inte flytta.
  Är min fonder ”dåliga” och för dyra för att motivera innehav och dräför borde sälja dem till förman till andra fonder istället för att ha kvar innehav och påbörja nytt sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 3. Vit pil

  Adde, ett tillägg bara på det du skrev om att man undviker skatten.
  Det är absolut ett bra tips, däremot så undviker du endast 1/4 av schablonbeloppet då som sagt det är uppdelat i fyra delar.
  Vid insättningen så får du en hel beskattning, så även om Christian gör enligt ditt tips så kommer han bli beskattad med 3/4 av schablonprocenten på 0.453, sammanlagt så får Christian en beskattning på ca 0.34% extra än att endast flytta fonderna direkt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Hej,
  Tack för alla kommentarer.
  Följande har gjorts sen jag postade min fråga:
  Jag har slutat spara i fonderna.
  Jag har öppnat konton hos Lysa som mitt månadssparande nu går till.

  Återstående är vad jag ska göra med mina fonder hos Swedbank, det rör sig om total 300 000 i två olika fonder.
  Frågan är om jag ska låta dem ligga kvar med en fond avgift på 0,5% respektive 1% eller om jag ska flytta över dem till ISK hos Avanza.
  Verkar som rekommendationen är att flytta dem till ISK på avanza och sedan byta ut dem ex mot nybörjar portföljen.
  När de väl är över hos avanza behöver jag sälja dem?
  Pengarna ligger då kvar på ISK.
  Jag återinvesterar dem i alternativa fonder enligt rekommendation, ex Nybörjar portföljen.

  Är det vad som rekommenderas att göra?

  Tack för all hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-15 klockan 06:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.