Byta strategi?
Sök:

Byta strategi?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av XRX

ställde för sedan frågan: Byta strategi?

Hej!

 

Jag har idag ca 1 miljon kronor investerat i ett långsiktigt sparande med målet att vara ekonomiskt fri med 4%-regeln. Jag har inga lån, är 25 år gammal. Inga barn och sitter på en hyresrätt. Jag sparar ca 40-60% av min nettolön varje månad.

Min miljon som är investerat är uppdelat på två lika stora delar (ca 500000 i varje del). En del som är likt RikaTillsammans-portföljen men lite mer exponerat mot aktier. Den portföljen innehåller 20% Svenska aktier, 20% Globala aktier, 20% korta räntor, 20% långa räntor och 20% guld. Den portföljen har jag inga planer på att ändra för tillfället. Tanken med denna portfölj är som med RikaTillsammans-portföljen fast med lite mer risk och därför lite mer avkastning rimligtvis.

Min andra del är en ren aktieportfölj med ca 16 st rena svenska aktier och en liten skvätt globalfond. Det är denna jag eventuellt tänkt justera. Jag skapade denna för ca 4 år sedan när jag hade ett stort intresse för aktier men nu har livet kommit i vägen och jag känner inte att jag riktigt har tiden och intresset längre att sätta mig in i och hålla reda på aktierna. Jag funderar då att kanske byta denna portfölj till den globala barnportföljen. Det har inte gått dåligt för aktierna men är det en klok idé eller skall jag fortsätta med mina aktier ändå? När jag även jämför min aktieportföljs utveckling med globala barnportföljens på Shareville är utvecklingen liknande för dem båda (på 1 år för det finns inte längre historik på globala barnportföljen på Shareville utan att det skall bli skevt med jämförelsen) men min portfölj har en mycket lägre sharpe-kvot och större volatilitet (såklart). Det är ju superkort tidsperiod jag har jämfört med men tvivlar på att jag kommer kunna slå index längre fram med det sjunkande intresset och bristen på tiden jag har fått senaste månaderna. Samtidigt känns det lite vemodigt att överge aktierna helt. Kan det vara en idé att jag har kvar aktierna som den svenska delen i globala barnportföljen eller kommer det troligtvis dra ned avkastningen i långa loppet? Skall jag sälja alla aktier och gå över helt till globala barnportföljen för att sedan skifta över till aktier igen om intresset och tiden återuppstår?

Tanken är att de båda portföljerna skall vara jämnstora och månadssparar således i den portföljen som har en undervikt för att i sådana fall ombalansera de båda portföljerna 1-2 ggr/år. Är det en bra fördelning mellan portföljerna?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag sitter i en liknande sits med ungefär samma förutsättningar. Har dock lite mer sparat, bor i hyresrätt och kan spara cirka 50% av min lön dom flesta månader med undantag för dom månaderna man behöver införskaffa något dyrare (möbel, dyr elektronik, resa). Har ungefär 10% av sparpengarna investerat på börsen enligt nybörjarportföljen. Funderar lite på hur man ska göra med resten. Hur  stor andel av din investerade miljon är avkastat kapital? Hur gör du med din modifierade rikatillsammans-portfölj? Vad har den avkastat per år efter avgifter? Har du lust att dela med dig av innehavet och om du köper guld via ETF eller fysiskt?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ca 120000 av min miljon är avkastat kapital. Där är ca 100000 från aktierna som jag har haft i 4 år. Min modifierade RikaTillsammans-portfölj har jag inte haft så länge, bara 1,5 år men har då avkastat ca 6%. Ungefär i linje med vad jag förväntat mig med en sharpe-kvot på 1,3 för tillfället och en 1-års volatilitet på 4,3%. Allt nysparande går för tillfället in i aktie-portföljen och in i globalfonden där. Inget nysparande har egentligen gått in i min modifierade RikaTillsammans-portfölj då jag investerade en klumpsumma på en gång som just då blev en ganska stor pjäs i mitt investerande totalt sett. Nu är dem ungefär lika stora de båda portföljerna och sparandet skall börja gå in i modifierade RikaTillsammans-portföljen också.

  Jag köper guldet via ETFen Xerta-Gold sedan jag balanserade om till guld vid ombalanseringen. Har dock det mesta av guldinvesteringen i iShares Gold Trust som jag lade gulddelen i initialt när jag började portföljen. Övriga fonder är SPP Aktiefond Global A, Nordnet Superfonden Sverige, Spiltan Räntefond Sverige och AMF Räntefond Lång

  0
  Gravatar ikon för användaren
  XRX

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej XRX!

Tänkte bara tillägga svaret ovan att jag tycker att du borde flytta dina aktier till fonder istället om du inte känner att du har tiden och intresset att ha koll på bolagen. Aktier kräver översyn och har man inte den tiden så är det bättre med fonder för att slippa bolagsrisken.

Hoppas du löser ditt sparande!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin!

  Tack för ditt svar!

  Jag gjorde precis som du rekommenderar. Jag började att sälja av mina aktier för att lägga i Globala Barnportföljen. Jag behåller dock mina aktier men de är nu bara 10% av Globala Barnportföljen så en betydligt mindre del av sparandet nu. Jag tillämpar Jans hinkstrategi och ser aktieportföljen mer som en ”lekportfölj” nu.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  XRX
 2. Vit pil

  Låter som en jättebra taktik!
  Kör hårt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-08 klockan 17:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.