Byta till Avanza global pga superlånet?
Sök:

Byta till Avanza global pga superlånet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David N

ställde för sedan frågan: Byta till Avanza global pga superlånet?

Först vill jag skriva att jag verkligen inte vill sälja av mina fonder, men tanken om belåning vid bull market kom till huvudet, och jag kan inte missa chansen.

Inte för att spekulera för mycket, men jag tror marknaden vänder när det blir varmare ute, då viruset inte sprids lika lätt.

Annars kommer marknaden vända någon gång ändå, och när trenden är bull, och en ”säker” uppgång, så ser jag inte det så riskfylld med att belåna.

Själv valde jag Lf global för att källskatten är lägre på amerikanska utdelningar, och därför får mer i avkastning i längden. Hade aldrig tanken av att låna, men nu blev jag sugen på det. Har 100% aktier som jag skrev tidigare, och investerar långvarigt, 20+ år och vill maximera avkastningen.

Superränta
Låna till 0%(ränta) för 10%

Låna till 1,54% för 25%

Låna till 2,52% för 50%

Min andra fråga är om man får låna 10% och 25% tillsammans, och bara betala 1,54% i ränta? Alltså 85% om man lånar alla 3?

Försöker inte tajma marknaden, utan om det blir bull market om låt säga 6månader eller senare så kan det vara värt. Liksom när trenden är uppåt.

Hur ser ni på detta? Ska jag ha kvar det jag har, och investera i A-global med min inkomst, och sedan låna av det? Blir inte mycket så.

Ska jag sälja, och köpa Avanza Global?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

https://edition.cnn.com/2020/03/12/asia/coronavirus-flu-weather-temperature-intl-hnk/index.html

Will warmer weather help fight the coronavirus? Singapore and Australia suggest maybe not

Har tyvärr ingen åsikt om huruvida det är bra att använda superlånet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu menar jag inte om coronaviruset försvinner eller inte, utan belåning vid bull market, när det än sker, och då måste jag ha avanza global och andra godkända av avanza för att få superlånet.

  Ifall jag gör det, så är det nog bäst att byta redan nu, för att vara beredd på att ta lånet. Planerar i förväg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David N

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu tänker jag att det är bäst att inte sälja, och istället investera i A-global istället för LF, och spiltan invest istället för SEB Sverige, från och med nu, då dom ger mig superlånet.

Det tar mig lite mer än 1 år med månadsinvestering för att ha så mycket jag har i börsen just nu, för att ”risk miniminera” uttaget.

Jag väntar och ser vad ni andra tycker. Läste på nyheterna att avanza och nordnet har tvångssålt aktier hos sina låntagare. Läste också att fler aktieköpare köper vid dippen, och fondköpare säljer oftare vid dippen. Undrar om Jan vet det här?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Jag har själv värdepapperskredit och har avanza global av just den anledningen. För det första rekommenderar jag dig verkligen fråga dig själv om du är mogen att använda dig av belåning om du nu känner att du inget hellre vill än att sälja av allting? Det låter som att du kanske har för hög risk i portföljen redan som det är.

Sen har du missförstått om hur belåningsutrymmet och räntan fungerar. I ditt exempel gäller följande:

Vi tar exempelvis att du äger Avanza Global, 1000 kr.

Har du ett värdepapper med belåningsgrad 80%som är godkänt för Superlånet betyder det att 80% av värdet på det värdepapperet omfattas av villkoren nedan:

 • Låna upp till 10% av det belopp som omfattas av Superräntan till 0%. Dvs du får låna upp till 80 kr till 0% i ränta.
 • Låna upp till 25% av det belopp som omfattas av Superräntan till 1,54%. Dvs du får låna upp till  200 kr till 1,54% i ränta.
 • Låna upp till 50% av det belopp som omfattas av Superräntan till 2,52%. Dvs du får låna upp till  400 kr till 2,52% i ränta.
 • Lånar du mer än 400 kr får du betala ordinarie ränta, borde vara runt 6%.
 • Om värdet på fonden sjunker så att du har lånat mer än 80% kommer Avanza tillslut att tvångssälja fondandelar för att täcka ditt lån.

Detta betyder också att om du lånar för 150 kr betalar du 1,54% ränta på hela beloppet, inte bara det som är utöver 100 kr.

Här kan du läsa mer om värdepapperskrediten på avanza läs extra noga exemplen och om riskerna.

Om du på allvar överväger belåning, läs läs läs läs läs noga (och ha helst tillräckligt stort buffert för att utan problem kunna täcka hela din skuld om det skiter sig).

Jag råder dig dock att inte använda belåning.  Även om jag nu läste ditt sista inlägg. Jag har resonerat likadant, men använder det för att motivera en större buffert än vad jag egentligen kanske behöver och kan spara mycket varje månad i förhållande till lånet. Det är dessutom mycket lättare att överspendera (i mitt tycke) med kredit på värdepapper än med kreditkort på konsumtion.

 

Mvh Olof

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skrev att jag inte vill sälja, och att det inte är för hög risk med att ha 100% aktier, däremot kan jag sälja av en god skäl, såsom att kunna nyttja superlånet.

  Nu förstår jag risken med att belåna mer än 10% pga tvångsförsäljning, och räntan. Men vad är risken med 10%? Börsen kommer inte gå ner tillräckligt, och ingen ränta tillkommer. Långvarigt vore det dumt att inte ta den?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David N
 2. Vit pil

  Hoppsan, jag läste fel ang. att sälja fonderna! Sorry!

  Det är faktiskt så jag resonerar själv, men efter att ha använt belåning en tid så vill jag varna för att det är lätt att blir sugen på att tulla på gränsen.

  Gör en kalkyl, räkna på vad som händer om aktierna faller ytterligare 50% t ex :) Lite som med att köpa bostad, ”klarar jag en ränta på 5%?”.

  Som sagt, jag använder belåning men man måste vara väldigt säker på sin sak och personligen använder jag det för att motivera en större buffert än vad jag kanske egentligen tror mig behöva (som är i princip noll).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof Berglund
 3. Vit pil

  Mitt svar verkar ha försvunnit ut i etern.

  Kontentan var att man bör göra en kalkyl – vad händer om mina värdepapper tappar ytterligare 50%? Som med ränta på bolån t ex.

  Jag använder belåning med samma motivering – plus att jag tillåter mig ha en lite större buffert än jag känner behov av (som är i princip noll).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof Berglund

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad irriterande, verkar som att mina svar bara försvinner när jag klickar på skicka.

Kontentan är att jag använder belåning på det sättet, gör kalkylen och fundera noga på riskerna och kör om du känner att du kan hantera det.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-13 klockan 08:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.