Byta till Nordnet pga investeringar i Guld?
Sök:

Byta till Nordnet pga investeringar i Guld?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: Byta till Nordnet pga investeringar i Guld?

Hej!

Utifrån de avsnitt jag har lyssnat på er podd främst med Eric Strand så känns det som att om man vill ha guld i sin portfölj att man skall byta (eller ha utöver) ett konto på Nordnet, pga att det finns börshandlande ETF:er som har fysiskt guld. Det finns vad jag förstår det som inte på Avanza utan där har man mortpartsrisk?

// Tobbe

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Verkar som att Avanza inom kort kommer med Guld  ETF:er

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo det finns redan nu guld ETF:er på Avanza typ Guld Ava men det är vad jag förstår ”pappersguld” med motpartsrisk och inte fysiskt guld.

  // Tobbe

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
 2. Vit pil

  Det har de sagt då och då sedan december 2017.

  Bara man väntar tillräckligt länge är det full möjligt att det blir någon gång blir sant. ”Rätt i sak, men fel i tid”, eller vad nu Jan brukar säga.

  Hur svårt ska det egentligen vara att få tummen ur och fixa till något som konkurrenter såsom Nordnet och Degiro haft sedan länge?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 3. Vit pil

  Japp rekommenderar Nordnet som har allt :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Arne
 4. Vit pil

  Hos Avanza finns nu guld att köpa på samma sätt som hos Nordnet: Produkter med råvaror som underliggande tillgång kallas för ETC:er (Exhange Traded Commodity) eller Certifikat hos Avanza.

  Dessa är:

  Xtrackers Physical Gold Euro Hedged ETC https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1074545/xtrackers-physical-gold-euro-hedged-etc

  Xtrackers Physical Gold (EUR) ETC https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1074538/xtrackers-physical-gold-eur-etc

  Deutsche Boerse Commodities Xetra-Gold ETC https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1077331/deutsche-boerse-commodities-xetra-gold-etc

  Amundi Physical Gold ETC https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1074540/amundi-physical-gold-etc

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 5. Vit pil

  Hur funkar det, när EURON försvagas, går då den EURO exponerade ETC:n ner då med? Eller äger jag ett visst antal gram guld på pappret?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Nilsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har redan börjat flytta över till Nordnet. Det är som Thomas A säger ovan. De har skyllt på olika saker senaste tre åren. Jag har frågat ca en gång i halvåret sedan dess å får olika svar varje gång.

 

Kul att läsa kommentarerna på deras blogginlägg:

https://blogg.avanza.se/nu-breddar-vi-utbudet-av-etfer-rejalt/

Hur de minsann tar in massa nya tyska ETF:er, men inte de tyska guld-ETF:erna. Alla som läser denna fråga på Rika Tillsammans borde höra av sig och fråga varför de inte tar in dem och så jämför vi våra svar här! :) Åtminstone ställ frågan så att de inte glömmer bort eller tror att de inte ska ta in dem…

Nordnet nästa. Ska bara få tummen ur. All nyinvestering går till Nordnet men en del gammalt kvar på Avanza.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gav Avanza feedback på att guldet saknades när de lanserade ETFerna. Svaret från kundtjänst var att de skulle komma, typ nu. Jag ger dem 2 veckor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ha! Typ nu måste bara bättre än ”nog snart” vilket mitt senaste svar var.

  Om det inte är som de flesta i Göteborg nog vet gällande Västtrafik. Hur många gånger har det inte stått ”Ca 3 min … ca 2 min … ca 1 min … ca nu” och så kommer bussen bara inte och man ser aldrig röken av den ;)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag fick detta svar från Avanza. Förvisso den 1:a april :)

 

Hej,

De är på väg, jag kan förklara läget.

Vår leverantör av kostnadsdata får in all data de behöver för Wisdomtree-produkterna så därför hoppades vi att vi skulle få ut de samtidigt som Xtrackers men det visade sig att det var något problem på kopplingen mellan Avanza och leverantören på vissa värdepapper men detta är på väg att lösas och då dyker upp dessa upp någon dag efter att det är löst. Förhoppningvis inom någon vecka.

Gällande Xetra Gold så väntar vår leverantör på korrekt kostnadsdata från emittenten, och vi skickar påminnelser var och varannan dag om detta, för att vi vill verkligen kunna erbjuda denna så fort som möjligt.

Så summerat så finns det verkligen tyngd bakom ryktena men vi kan inte ge ett konkret datum eftersom vi är beroende av andra parter.
Med vänliga hälsningar
Xxxxx
Avanza

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-28 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.