Byta ut fonder, nya avgifter
Sök:

Byta ut fonder, nya avgifter

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Roger

ställde för sedan frågan: Byta ut fonder, nya avgifter

Hej,

I samband med att den nya lagen kom som kräver att bankerna visar fondernas riktiga avgifter så ser jag att en av fonderna jag sparar i för barnet var lite dyrare än jag trott.

Portföljen och fördelning ser ut som följande:

AMF Aktiefond Europa 20% 0.57% avgift

Länsförsäkringar Global Indexnära 60% 0.25% avgift

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20% 0.27% avgift

Ser att den riktiga avgiften på AMF Europa är 0.57% vilket jag tycker är lite högt jämfört med dom andra som ligger på runt 0.20 – 0.30. Avkastningen har varit samma mot liknande fonder men med lägre avgifter.

Funderar på byta ut den mot en annan europa fond, tex SPP Aktiefond Europa för att minska avgiften ytterligare.

Vad tror ni om det och ser portföljen ok ut annars?

Trevlig helg på er :)

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det man ska tänka på är att den årliga avgiften kan variera år till år. Förvaltningsavgiften är fast men utöver den så påverkar många andra faktorer vad den årliga avgiften landar på. Det är alltså inte säkert, som jag förstår det, att AMF europafond kommer ligga på 0,57 för 2018. Det vet man inte förrän året är slut. Det kan också uppstå andra transaktionskostnader om man säljer av en befintlig fond, vad den nya fonden kostar i dagsens priser och inte minst kan valutakurserna spela roll. Jag skulle personligen avvakta lite och se hur utfallet blir för 2018 för de fonder du jämför med. Att köpa och sälja ”hela tiden” för att hitta den billigaste fonden kan faktiskt leda till en del kostnader i sig.

Om du ogillar att globalfonden innehåller för mycket USA, så är det helt rätt att ha extra en europafond som balanserar lite bättre.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänk på att AMF Europa är aktivt förvaltad. Så för att vara aktivt förvaltad är avgiften låg. Men å andra sidan verkar fondens utveckling inte vara fantastisk så det är kanske lika bra att välja en billigare indexfond.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ställde följande fråga till Avanza:

Vad innebär Transaktionskostnad vad det gäller kostnad för en FOND

Är det en engångskostnad ?

Vem tar betalt : Avanza eller fondbolaget?

Och fick följande svar:

Förvaltningsavgiften, samt andra avgifter, regleras i kursen på fonden och påverkar därför värdet på ditt innehav – det dras inte från saldo på ditt konto som courtage. Transaktionskostnader som framgår på fondsidan är avgifter som fonden betalar för att investera på olika marknader.

Alltså: Du behöver bara ta hänsyn till förvaltningsavgiften.Det är bara den du betalar.

Om inte fonden har en insättnings-uttagsavgift eller prestationsbaserad avgift ( vilken näastan aldrig tas ut).Vilket framgår av fondens faktablad.

Du betalar alltså 0,40 % för denna fond.Inte 0,57%.Kanske svårt att hitta någon billigare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Självklart ska man ta hänsyn till fondens alla kostnader, inklusive transaktionsavgifter. Oavsett om fondförvaltaren roffar åt sig av fondförmögenheten till sig själv (förvaltningsavgift) eller slösar bort pengarna på transaktionsavgifter till någon bank (kanske rent av den egna) är det dina andelar som drabbas. Från vems förmögenhet tror du att pengarna tas till transaktionsavgifterna?

  Det är den totala mängden avgifter som slår mot ditt sparande och hindrar en framtida god avkastning. Det är egentligen ganska ointressant vad avgifterna kallas. Avgift som avgift. Och det är du som betalar!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-12 klockan 10:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.