Byte KPA traditionell till Fondförsäkring
Sök:

Byte KPA traditionell till Fondförsäkring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emanuel Johansson

ställde för sedan frågan: Byte KPA traditionell till Fondförsäkring

Hej någon!

Ska flytta min tjänstepension i KPA till en fondförsäkring i Länsförsäkringar.

Det är en traditionell pensionsförsäkring i KPA med ca 55% räntor och resten typ aktier.

Hur ska jag tänka när jag väljer fonder i den nya fondförsäkringen? Gå ut hårt och köra 100% aktiefonder direkt eller bör jag till en början att försöka efterlikna den gamla med 55% räntor,och sedan successivt ombalansera till jag når 100% aktier?

Jag undrar eftersom det ju vore lite trist ifall börsen rasar dagen efter jag köpt 100% aktier(i det fall jag köper 100% aktier direkt)..

Kul om någon orkar tänka med mig!

 

mvh Emanuel

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emanuel!

Fördelningen aktier/räntor kan du anpassa efter hur långt du har till pensionen. Är det om ett par år kanske du vill ha en högre andel räntor, är det 30 år kvar desto mer aktier.

Om du känner att det skulle kännas jobbigt med stora svängningar kan du börja med en variant av Nybörjarportföljen t.ex. Då är det 60% aktier och 40% räntor.

Har du 10+ år till pensionen kan globala barnportföljen vara att rekommendera, dock är det högre risk och därmed kommer det över åren vara mer svängningar än i t.ex. Nybörjarportföljen. I slutändan får du fundera över din egen riskvilja. Du kan läsa om och jämföra portföljerna här:

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hälsningar
Elin

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Elin!
  Tusen tack för din tid och ditt utförliga svar!
  Min plan är att jag vill ligga i typ Globala Barnportföljen då jag har 20 år kvar till pension.
  Men! Ska jag byta till den fördelningen direkt,eller ska jag ligga lite högre i ränta nu ett tag då börsen gått bra så länge och kanske kanske vänder snart..? Så går mina funderingar.
  Men som så många säger kan ju ingen förutspå framtiden,så kanske lika bra att gå ”all in” på en 90/10 – portfölj och bara tuta och köra:)!

  Mvh Emanuel

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
 2. Vit pil

  Så lite så!

  Låter som ett bra alternativ. Om man ska vara strängt kalkylerande, nyttomaximerande så hade man nog bytt till 90/10 fördelningen direkt. Varför kan du läsa om här:
  https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

  Men som sagt, du känner dig själv bäst och skulle det kännas jobbigt att köra så hög aktieexponering direkt kan du självfallet börja med högre andel räntor om du vill och växla upp :)

  En sak att ha i åtanke: Om det är 20+ år till pensionen, gör det så mycket om det skulle bli så att aktiemarknaden råkade gå dåligt precis när du bytt? Då är det ändå över 20 år till pensionen, en lång period då marknaden bör återhämta sig.

  Hälsningar
  Elin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius
 3. Vit pil

  Tack igen!
  Ja,alltså jag kör ju 90/10 i mitt andra,privata långsiktiga sparande..helt enligt Bolmeson’s portfölj..
  Så varför avvika från den planen nu?
  Osäkerheten ligger nog i att det ju är mycket pengar som ska fördelas direkt.
  Men där hade du vettiga åsikter samt hänvisade till avsnittet då just detta ämne togs upp:)!

  Inte lätt detta..men kul!

  Ha en fin dag!

  Mvh Emanuel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-04 klockan 20:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.