Cash eller inte cash, det är frågan.
Sök:

Cash eller inte cash, det är frågan.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan B

ställde för sedan frågan: Cash eller inte cash, det är frågan.

Jag känner till teorin om att sätta in allt på en gång oftast slår ett utspritt köp. Men det står emot. Jag har ca 250 000kr, ca 30% av mitt långtidssparande i cash. Utöver detta har jag min buffert plus alla årsutgifter budgeterat per månad att jag klarar mig 6 månader om pengar helt skulle sluta rulla in.

Jag vill trycka in pengarna, men känner att jag förlorar mycket mer på en kanske crash, än jG förlorar på inflation och opportunitiy cost.

Ni som sitter på cash? Hur stor del har ni vid sidan, och hur resonerar ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

I min långa portfölj sitter jag just nu på 10% i cash som används som krut vid dippar, sedan har jag också tillgängligt med belåning om jag skulle vilja sätta in mer vid en större nedgång.

Men sedan har jag också en buffer och ”mellanrisk” som täcker 2-3års utgifter för att inte behöva röra mitt långsiktiga sparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tjena Robin,

  När du säger att du sitter med 10% i cash i din långa portfölj vad menar du då? 10% räntefonder?
  Antar att du inte använder lysa eftersom du nämner att du har möjlighet till belåning?
  Tror du verkligen avanza/nordnet lånar ut pengar vid en ekonomisk kris?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T
 2. Vit pil

  Näe, sitter på just cash (SEK).
  Har en del rena aktier som jag placerar i min långa portfölj (pensionssparande), där vill jag ha möjligheten att köpa vid större rörelser. Köper inte aktiedelen direkt när jag sätter in pengarna utan väntar på möjligheter att fylla på eller att köpa in nya innehav då jag sitter och räknar på bolag dagligen och hittar intressanta ibland.

  Förhoppningsvis så gör dom det, men det kan säkert ändras vid en större kris!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-19 klockan 19:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.