Certifikat vs fysiskt guld ?
Sök:

Certifikat vs fysiskt guld ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av John Eriksson

ställde för sedan frågan: Certifikat vs fysiskt guld ?

Ett problem med pengar (i sedlar, mynt, digitalt och i krypto-digital form) är att de bygger på förtroende och acceptans hos allmänheten. Medan guld mer eller mindre är måttstocken. Guldet kan sjunka i kurs mot starka valutor, men kan aldrig bli helt värdelöst. Vill man ta stora risker finns gott om aktier och fonder att köpa istället. Men om det t.ex blir krig kommer guldets värde bestå. Har guldcertifikat någon fördel mot fysiskt guld (och jag avser i huvudsak rent guld i t.ex 100 grams förpackningar snarare än i myntform. Med en spread på max 5-6%.

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej John!

Håller inte helt med om att guld inte kan bli värdelöst, det finns inga garantier för att guld ska behålla sitt värde egentligen. Visst används råvaran guld i vissa tillverkningar just nu men detta kan ändras framöver.

Vad säger att guld måste behålla sitt värde? Om användningsområdena försvinner så finns endast förtroendedelen kvar, visst backas t.ex USD upp av guld, men vad händer om människan slutar tro på USD och guld? Då har vi en värdelös valuta och en värdelös råvara som backar upp varandra.

Finns det några fler argument för att guld inte ska bli värdelöst?

Certifikat är endast bra vid handel på en väldigt kort tidshorisont, gärna max en dag för att sedan börjar innehavet urholkas. Så på lång sikt bör pengarna investeras i värdepapper som backas upp av fysiskt guld eller fysiskt guld direkt, på kort sikt funkar certifikat utmärkt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tyvärr backas inte USD upp av guld. Min invändning mot guldinvestering är just det, att ny forskning hittar bättre och billigare material än guld…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Bl

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Guld är en mycket ovanlig metall och dess värde har aldrig ifrågasatts genom historien. Kursen kan falla, men då är det (egentligen) andra valutor som stiger.

Vi behöver kapital för handel och service. Men pengar är ingenting annat än ersättning för RÅVAROR och i mindre mån service. Det är inte särskillt praktiskt att betala med, eller växla, t.ex. råolja, ris , nyskördad tobak eller bomull , kaffebönor, potatis etc. Guld är den mest lämpade valutan eftersom den är ytterst sällsynt jämfört med – och att den har industriella egenskaper som inte kan ersättas.  Därför har guld (valutakod XAU) ett inbyggt värde i sig självt, vilket ingen annan valuta har. Det gäller mynt, sedlar, siffror på ett bankkonto eller bitcoin. Om värdet skulle rasa kommer alltid nya spekulanter. Frågan är om ca 1450 USD per Troy Oz (31,1 gram) är övervärderat eller inte.

Detta gäller rent investeringsguld, inte smycken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag gillar mjölk. Mycket bra och stabil prisutveckling, både historiskt och på daglig basis (inget för daytraders). Gott.
  https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2013/03/03/konsumentpris-for-mjolk-se-utvecklingen-fran-ar-1930-till-ar-2012/

  Mjölk har egenskaper som är svåra att ersättas. Även om det finns några växtbaserade alternativ (främst havreprodukter) som kan till och med ha vissa hälsofördelar. Men tyvärr finns det flera faktorer som kan påverka prissättningen negativt: många olika varianter, konstiga kunder och hård konkurrens inom branschen. Man får akta sig för allehanda nymodigheter som kanske håller sig i kylskåpet men inte i längden.

  Men ur rent praktisk synpunk föredrar jag att betala med pizza. Till exempel när jag har fått bärhjälp vid flytt. Man får välja fritt mellan Margherita och Americano, även om Quattro Stagioni har utan tvivel den bästa råvaruallokeringen. Därtill kaffe med påtår. Kravlöst Lyx. Förgyller dagen och kan bli en hållbar investering för framtiden. (För det sistnämnda finns det dock inga garantier; vänskap är färskvara.)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En fråga främst till Robin: Varför menar du att ett certifikats värde urholkas o därför är olämpligt inneha längre än någon dag? Gäller det alla certifikat eller syftar du på någon speciell typ?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Läs denna artikeln om just urholkning i certifikat, det gäller alla certifikat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Nja, det där handlar om certifikat med hävstång. Det gäller verkligen inte alla typer av certifikat. T ex GULD AVA har ingen hävstång, ser ingen problem med att äga det över tid pga någon risk för urholkning av värdet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arabesk
 3. Vit pil

  Nä sant, dåligt skrivet av mig, om det inte är någon hävstång i certifikatet så blir det ingen urholkning, är så van att man använder certifikat för att komma åt hävstänger.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-25 klockan 03:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.