Climeon
Sök:

Climeon

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olivia

Den här artikeln publicerades 2017-10-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Climeon

Hej!

Efter att ha läst denna artikeln förstår jag i princip ingenting förutom det släpps aktier på fredag och att ”något” redan är slutsålt?

Aktietips: delta i Climeons börsnotering

 

1. Vad är det som är slutsålt?

2. Varför ska Jan sälja sina aktier den 13e dvs samma dag som de släpps?

3. Kan jag köpa dessa aktier som vanligt på fredag eller är de slut?

4. Vet att ingen kan förutspå framtiden och att de flesta som köper aktier inte slår index men kan det vara värt

att sätta in lite pengar på denna aktien på fredag (om det nu går alltså)?

 

Jag har aldrig handlat med aktier men skulle ha råd att investera någon tusenlapp.

Tack på förhand

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Efter att ha läst kommentarerna i artikeln förstår jag inte riktigt poängen. Jan säger att en uppgång på 10 % är rimlig. Då ser jag ingen poäng med att köpa 320 aktier för runt 10 000 för att kanske få 11 000 tillbaka. Eller räknas 10 % som bra i detta sammanhanget?

OBS – kritiserar inte eller något utan är mer nyfiken om hur det funkar och vad som är bra och dåligt. Är nybörjare.

Tack så länge

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En genomsnittlig avkastning på 10 % är är en bra värdeökning på en aktieportfölj räknat över ett år.

Om man som i det här fallet är ganska övertygad om man kan få 10 % värdeökning bara några dagar motsvarar det en riktigt hög avkastning per år.

1. Vad är det som är slutsålt?

Climeon-aktien som släpps på börsen på fredag.

2. Varför ska Jan sälja sina aktier den 13e dvs samma dag som de släpps?

Han tror sig bara kunna förutsäga att aktien ska gå upp kraftigt på fredag, även om han lite vaga aningar om att bolaget skulle kunna bli bra på sikt. Och om han har fel tänker han sälja i alla fall för det är bara fredagens börsuppgång han spekulerar i.

3. Kan jag köpa dessa aktier som vanligt på fredag eller är de slut?

Javisst! På fredag är aktierna inte slut, för då säljs de på börsen. Bara du betalar tillräckligt mycket kan du köpa nästan hur många som helst. Själva poängen med Jans tips är dock han tror att du behöver betala 10 % mer på fredag, så då blir det du som är med och betalar till de som Jan tipsat.

4. Vet att ingen kan förutspå framtiden och att de flesta som köper aktier inte slår index men kan det vara värt att sätta in lite pengar på denna aktien på fredag (om det nu går alltså)?

Nej, inte för en nybörjare. Inte ens Jan tänkte ju behålla dessa aktier långsiktigt, och jag antar att han är den enda informationskällan du har om att detta är en bra aktie.

Om du vill börja med aktier föreslår jag i stället att du börjar lite mer försiktigt med investmentbolag som Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergföretagen, Ratos, Melker Schörling, Lator eller liknande. Observera att detta inte är något aktietips om att köpa någon av dessa aktier just nu, utan det är exempel på bolag som skulle kunna passa i en nybörjarportfölj om man köper dem vid rätt tillfälle.

Jag handlar med aktier mest för att det är kul, tufft och allmänbildande. Tyvärr lyckas jag bättre med mina fonder än med aktierna, men det är ju helt enligt vetenskaplig forskning att det ska bli så, även om vissa andra lyckas bättre beroende på tur eller stor skicklighet.

Jan skriver i sin artikel att förutsättningarna är att ”Investeringen i Climeon max är cirka 5 – 10 procent av ditt investerade kapital” och ”Du redan har en bas i någon av mina fondportföljer“, så om du inte uppfyller de villkoren behöver du inte gråta blod över ett missat tillfälle.

I Jans börstips fanns ett stort inslag av stress, och bara det gjorde att jag avstod. Det är lätt att girigheten slår till, att man rycks med för att tjäna snabba pengar, men i det långa loppet brukar det inte bli bra. Vissa kostar dock på sig sådana affärer i lekportföljen – en liten begränsad del av besparingarna som man lattjar med eftersom det är så fruktansvärt tråkigt att spara in indexfonder.

På fredag får vi facit! Kanske har jag missat mitt livs chans, eller så rasar aktien och jag kan skrocka lite åt de som kastade sig på tåget, eller så står aktien och stampar och det händer inget speciellt. Vi får se.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Oj, vilket bra och utförligt svar jag fick. Tusen tack för att du tog dig tid att förklara precis allt jag frågade om. Jag ska inte börja med aktier (ännu). Jag fortsätter på det tråkiga indexfondsparandet.

  Lycka till med sparandet

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olivia

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-11 klockan 21:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.