Csn lån
Sök:

Csn lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hel

ställde för sedan frågan: Csn lån

Hej!

Jag vill investera mitt studielån på ca 150 000 som jag har lagt undan i 2 års tid. (Jag kommer att fortsätta ta studielånet under de 3 åren som är kvar).

Jag försöker månadsspara totalt 500kr i ett kortsiktigt sparande: Länsförsäkringar global indexnära och Spiltan räntefond Sverige. Detta har jag gjort i 1,5 år och planerar att fortsätta i 3 år till. Min fråga är hur stor klumpsumma jag borde ta från det där studielånet på 150 000 kr? Eller om jag kanske borde ta 10 000 därifrån varje månad? Eller 50 000 på en gång?

Totalt kommer jag att få ca 350 000 under hela utbildningen. Vad jag vet nu är det inga pengar jag behöver just nu då jag har ett annat sparande vid sidan om.

Det är något som skrämmer mig med tanken men jag vet att det är smart att göra och att jag inte borde vänta längre.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vet en sak som kanske kan sparka bort din rädsla och få dig att komma igång. Inflation. Svenska kronan tappar ca 2% av sitt värde varje år genom att allt du köper blir lite dyrare från år till år. Om en säng kostar 10000 kr idag så kostar den 10200 kr nästa år, ungefär. Om du inte investerar pengarna så blir du alltså fattigare över tid!

Eftersom du inte vet vad du ska med pengarna till så skulle jag säga att du har en lång tidshorisont. Alla pengar du inte vet vad du ska ha dem till kan du se som ”framtida, någon gång, kanske” vilket till slut blir ”pension” om du aldrig bestämmer dig. Har du läst här på bloggen om fyra-hinkar-strategin? Detta är pengar som du kan ha i den ”passiva hinken”.

Med det i åtanke så skulle jag sätta det mesta i en aktiefond. Optimalt 100% i en global indexfond, men om du vill minska risken så kanske ända ner till 60/40 aktier/räntor?

Så fort du har bestämt dig för vad du ska ha pengarna till så får du kanske en annan tidshorisont. Då är det bra att ombalansera för att få en risknivå som passar den nya horisonten. Men där är du ju inte idag.

Just Spiltan Räntefond Sverige verkar lite onödig nu när räntan är så låg. Du betalar mer i skatt på ISK-kontot än vad du får i ränta. Sätt räntepengarna på ett sparkonto istället. Det finns banker där du kan få knappt 1% ränta på pengarna och ändå ha insättningsgaranti. Mycket bättre än Spiltan Räntefond Sverige just nu.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ursäkta det framgick inte i min fråga. Jag har ett eget sparande vilket är min lön men även CSN-lånet som jag lägger undan. Dessa pengar vill jag använda om 3-4 år då jag planerar att köpa en bostad. Det jag menade med att jag inte behöver 150 000 kr nu är för jag har ett annat sparande utifall något händer. Tanken var att jag endast skulle spara dessa pengar i 3-4 år men det känns onödigt.

  Hur som helst, du tänker att jag borde ta ut de pengarna jag har lagt in på Spiltan Räntefond Sverige och placera dem någon annanstans? Kan jag ta bort Spiltan Räntefond Sverige helt och hållet och lägga de pengarna i Länsförsäkringar global indexnära istället? Alltså att jag endast har en global fond i mitt kortsiktiga sparande.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Hel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-02 klockan 10:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.