CSN lån eller inte?
Sök:

CSN lån eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jo

ställde för sedan frågan: CSN lån eller inte?

Hej! Jag har 1 år kvar av mina 3 åriga utbildning. Har tagit fullt CSN under min studietid då min fru har varit mammaledig och vi har behövt pengarna. När jag är färdig med min utbildning kommer min fru börja plugga. Frågan är då om det är värt att ta fullt CSN då också trots att vi förmodligen skulle klara oss på min lön.Då hade dessa pengar sparats till en ev kontantinsats.  Planen är att köpa hus om ca 5-6 år och känns lite vanskligt att sitta på ca 800,000 i studieskulder då.

Lyssnar en del på Dave Ramsey och han menar att man absolut inte ska dra på sig studieskulder. Vet dock att det är skillnad på Sverige och Usa men är lite nyfiken på hur ni ser på det? Hur bör jag göra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jo,

CSN-lån är det mest fördelaktiga lånet du kan ta, du kan t.ex ta lånet och sätta in pengarna på ett räntespar och tjäna pengar på det. Vilket annat lån kan man göra de med?

Sedan om ni tar dessa pengar och investerar i eran bostad så kommer CSN-lånet ha en lägre ränta än huslånet och på så vis ha mindre kostnader än om ni endast hade tagit ett bostadslån.

Så jag är helt för att ni bör ta CSN lånet, däremot så bör ni se till att använda det antingen till bostaden eller till investeringar på lång sikt, att ta ett lån och sedan konsumera upp det brukar inte gynna ens ekonomi.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag håller helt och hållet med Robin. Använder man lånet på rätt sätt, exempelvis som kontantinsats till hus eller för att rent av kunna putsa in mer pengar i lånet direkt, så tycker jag att det är rent av dumt att inte göra det. Detta är ju ändå pengar som man ändå kommer behöva lägga på boende eller dylikt. Vill man investera en del av pengarna eller hela summan så är inte det heller en dum idé då lånet är så pass fördelaktigt. Sist jag kollade var räntan på 0,16% om jag inte minns fel? Ska man konsumera lånet så ska man inte ta det. Men som sagt, bättre lån finns inte.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Drojn

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-11 klockan 19:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.