Csn-lån när man inte är i behov av pengarna?
Sök:

Csn-lån när man inte är i behov av pengarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Axel Göransson

ställde för sedan frågan: Csn-lån när man inte är i behov av pengarna?

Hej, jag ska börja plugga till brandman (2år) den 20e januari och jag tror inte jag är i behov av studielån egentligen rent ekonomiskt, men hade det varit smart att investera lånet i aktier på t.ex Lysa och hur borde jag fördela pengarna mellan räntor och aktier på Lysa isåfall?

Eller är det dumt att lägga de pengarna på börsen?

 

Mvh Axel

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

CSN-lånen har superlåg ränta så det tycker jag absolut att du ska ta! Du går med vinst av att sätta pengarna på ett vanligt tryggt räntekonto i en bank som ger dig ränta. Men eftersom du inte ska ha pengarna nu så kan du även sätta dem på börsen, till exempel i Lysa eller Avanza Global. Det vore mycket osannolikt att du skulle gå back på en sådan investering på lång sikt.

För 80 veckor heltidsstudier får du lån på 151000 kr. Över 18 års tid ska du sedan betala tillbaka 156000 kr, inklusive ränta och avgifter. Det är 280 kr i ränta per år! Får du en avkastning på 0,20% per år så går du med vinst. Sådana sparkonton är extremt lätt att hitta med insättningsgaranti.

Även ganska snålt räknat så borde du kunna få kanske 5% per år på börsen om du är beredd att ta den risken. I så fall pratar vi ca 7000 kr om året i vinst.

Alldeles oavsett om du tänker ta risk eller sätta pengarna på ett sparkonto så är det en bra affär. Pengarna kan i värsta fall bidra till en handpenning på en bostadsrätt eller göra att du slipper ta ett dyrt blancolån någon gång i framtiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Intressant inställningar till något som faktiskt var ett försörjningsstöd när jag spenderade tid på universitetet , dvs hade du tillgångar över en viss nivå så fick du ingen hjälp. Nu blir det fler och fler frågor på hur kan jag missbruka ett system som skapades för att fattigdom inte skulle vara ett hinder för studier ….. Är ni förvånade att staten sedan vill ha majoriteten av era livsinkomster?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Conny
 2. Vit pil

  Ingen är väl förvånad att staten vill ha stor del av ens intäkter, det är något man räknar med som svensk?
  Varför bör man inte ta del av möjligheten till CSN när man väl kan, även om man kanske skulle klara sig utan det? Med CSN så kan man då bygga sig en trygg ekonomisk ställen och inte bli en last för samhället i framtiden, jag skulle säga att det är värre med dom som tar CSN lån och spenderar upp det på fester och dylikt för att sedan vara utan pengar.

  Nä, ingen skam över den som tar CSN och sparar, sparande bör ses som något positivt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-30 klockan 16:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.