CSN-lånet, efter studietiden
Sök:

CSN-lånet, efter studietiden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alfred

ställde för sedan frågan: CSN-lånet, efter studietiden

Hej Jan,
Det är som så att jag har valt att ta fullt CSN-lån och jag har investerat i den mängd jag har haft möjlighet till och hittills har det gått bra och/eller enligt förväntningarna. Om ungefär ett år kommer jag vara klar med mina studier. Till min fråga – hur ska man gå tillväga vid återbetalning av CSN-lånet? Det är endast detta lån jag har nu och jag funderar på om jag bara ska betala enligt planen som ges av CSN? Eller om man ska försöka betala av det snabbare? I det fallet hur mycket snabbare?

Vad har du för syn på detta och hur skulle du gå tillväga om du var i samma sits? Finns det något du kan upplysa mig om eller ge perspektiv på?

Hälsningar,
Alfred

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag är själv student och kommer när terminen är slut ha ett år av fullt studielån+deras merkostnadslån för studieavgift. Har heller inga andra lån.

Här får du gå lite till dig själv, vad känner du dig bekväm med? Jag personligen tänker göra på detta vis:
– Följa CSNs avbetalningsplan. De har väldigt låg ränta så av den anledningen behöver man inte stressa med att bli av med det egentligen.
– Vid större klumpsummor (skulle kunna vara t.ex. skatteåterbäring) tänker jag amortera av en del extra ändå. Detta mest för att jag tycker det är skönt att känna sig fri från lånet tidigare även om det är ett förmånligt lån.

Vänligen
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har kvar drygt  ett par hundra tusen i lån efter 5 års studier varav några terminer utomlands. Jag har bara betalat minimum och investerat summan som jag hade betalat extra. Nu är jag i en position att tillväxten på investeringen betalar CSN betalningen.

CSN lånet har alldeles för bra villor om man får svårt att betala sammt det skrivs av vid dödsfall. Det vore dumt att betala av lånet och om ett par år ta ett högre bolån tillexempel.

Så länge räntan är så pass låg att investeringen betalar räntan och amortering kommer jag absolut att behålla det.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

CSN är en no brainer. När du slutat plugga kommer inbetalningskorten på posten. Sätt upp dem på ett autogiro och somna om. Dvs betala inte mer än du måste.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-16 klockan 19:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.