CSN och vinst på aktier - vad räknas?
Sök:

CSN och vinst på aktier – vad räknas?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

ställde för sedan frågan: CSN och vinst på aktier – vad räknas?

Jag blir inte riktigt klok på det här med hur vinster på börsen påverkar min rätt till (maximalt) lån hos CSN. Man får tjäna ca 50.000 per halvår för att kunna få ut maxbelopp, men hur räknas egentligen vinst på aktier? Är det bara när man säljer av som man hämtar ut vinst, eller gäller det även om man har fonder kvar som gått upp i värde?

Jag hade ju inte tänkt sälja av något alls på några år. Innebär det att jag inte har någon vinst från börsen även om värdet har ökat? Eller är det något som räknas på ISK (schablonavgiften) vare sig jag säljer av eller inte? (Allt innehav ligger på ISK.)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tobias!

Det är vinst på aktier vid försäljning i en depå som räknas in i detta.
Så sälj ingen stor vinst i en gammal depå under tiden du pluggar, då kan du råka komma över den gränsen.

En som uppmärksammade mig att man kan ju jobba heltid samtidigt som man pluggar utan att komma över gränsen, du låter arbetsgivaren löneväxla allt över gränsen så klarar du dig eftersom löneväxling inte räknas som lön utan liknar tjänstepensionen.

Däremot så tappar man allmännapensionen om man löneväxlar, men kanske är värt om man vill ha ut sitt CSN också?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret. Jag kom precis på att jag egentligen hade tänkt ombalansera vid nyår och för att underlätta så tänkte jag bara sälja av allt och därefter köpa på mig igen. Men den strategin får jag kanske undvika i så fall för att vara på den säkra sidan?

  Fast det räknas kanske inte som vinst om jag återinvesterar allt direkt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
 2. Vit pil

  Om du har det i en depå så kommer det räknas som vinst även om du återinvesterar det direkt.

  Har du det i en ISK så behöver du aldrig tänka på detta då du inte gör en vinst som du ska beskattas för, utan du istället är schablonbeskattad på hela kontot varje år.

  Kort och gott, Depå = sälj ej, ISK/KF = Köp och sälj hur mycket du vill.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej!
  Jag är student och ska snart investera en större summa enligt Globala portföljen med ISK och funderar också på det här med ombalanseringar. Förstår jag det rätt, på mitt ISK är det schablonskatten som räknas som vinst för CSN? Vad är schablonskatten?
  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 4. Vit pil

  Hej Malin!

  Som jag har uppfattat det så blir finns det ingen vinstberäkning i ett ISK för skatteverket och dom kan därför inte räkna på att du gör vinst i en ISK, så du kan då göra hur mycket vinst som helst utan att påverka ditt ISK.
  Däremot om du har ett äldre sparande i en depå som beskattas med 30% på vinsten så får du se upp med hur du köper och säljer!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-13 klockan 13:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.