Csn
Sök:

Csn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isak

ställde för sedan frågan: Csn

Hejsan Jan.

Kollade på din video om att investera CSN-lånet idag. Detta har jag förvisso redan gjort i snart två år.

Har en liten fråga angående hur man ska göra efter studierna. Då ska man ju börja betala tillbaka lånet. Tycker du att man ska försöka amortera så mycket som möjligt eller betala av det så lite som möjligt?

Mvh förvirrad student

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Räntan på CSN-lånet är superlpg 0,19% för 2019. CSN kommer att sätta upp en betalningsplan och skicka inbetalningskort, betala enligt den planen men inte en krona mer. Du tjänar mer på att ha pengarna på ett sparkonto med ränta än att betala av lånet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag använde ett verktyg ”räkna ut bidrag och studielån” som fanns i CSN hemsida.

  Exempel, en person studerar 2år heltid (80 veckor) och vill ha både bidrag och lån.

  Fastän skriver CSN ränta är 0.16% (år 2019), visar resultatet att kostnader till lånet är 3,4% (räntan 1,59%+expeditionsavgift 1,8% av lånet.).
  64720kr bidrag
  148800kr lånet
  2374kr ränta
  2700kr expeditionsavgift.

  Missförstår jag 0.16% eller vertyget har fel?
  0.16% x 148800 =238.08 bestämer inte med vertyg resultatet 2374kr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som Emil även skrivit så är räntan så pass låg att det inte finns någon mening med att amortera snabbare. Så säg att du har möjlighet att amortera 5000kr/månaden  när du börjat jobba, men csn bara kräver 900kr/månaden så får du 4100kr över.

Det kommer ta längre tid att amortera lånet direkt till CSN än att investera/spara (med ränta på minst 0.2%) pengarna  på sidan av. En dag har du 200 000kr i CSN lån, och 200 000kr investerat. Dina 200 000kr hos csn kostar årligen ca 400-500kr. Dina investerade/sparade pengar ger dig 700-14 000kr/år.

Om du väljer sparkonto med 0.5% ränta så är det garanterat en vinstaffär (200kr/år i exemplet ovan). Investerar du pengarna så är det antagligen övertid en vinstaffär.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-03 klockan 20:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.