Dagligen se över PPM fonderna?
Sök:

Dagligen se över PPM fonderna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias E

Den här artikeln publicerades 2017-06-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Dagligen se över PPM fonderna?

Hej!

Tänkte höra era kommentarer till den här artikeln. Det handlar om en farbror som lagt ner en kvart om dagen på sina PPM fonder och nu har en trevlig pension. Jag ställer mig väldigt frågande till konceptet (publicerat av Aftonbladet…) men är nyfiken på era kommentarer.

http://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/gqEL0/ppm-hajen-far-ut-mer-i-pension-an-i-lon

 

Hälsningar,

Tobias

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kan lite förenklat jämföra hans strategi med att du går in på ett casino och sätter 20.000 på rött. Om du förlorar går du hem. Om du vinner sätter du hela ditt kapital på rött igen.

Knappt en av hundra som följer den strategin kommer efter sju vinster på raken att kunna dra sig ur med ett helt fantastiskt resultat (+12.700%) och ett kapital på ca 2,5 MSEK. Hen får kanske också en liten hyllningsartikel i Aftonbladet där hen får utrymme att prisa sig själv och sin fantastiskt framgångsrika och enkla strategi.

De andra 99 kommer att lyckas rätt mycket sämre och tycker att strategin kanske inte var riktigt så bra.

Med 360.000 aktiva sparare i systemet så kommer det garanterat att finnas ett antal extrema utfall enbart till följd av slumpen. Aftonbladet har hittat ett sådant fall här.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Good point! Ganska illa att en sådan artikel får så mycket spridning i svensk media (!).
  Men samtidigt kan jag inte undgå att tänka att om en förvaltare lyckats väl under den senaste tiden, kanske denne är något på spåren och chansen att lyckas ytterligare en period ökar därmed. Men antar att statistiken talar emot ett sådant resonemang.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias E
 2. Vit pil

  Håller med. Oansvarigt av AB att ge sken av att andra PPM sparare kan göra liknande ”klipp”. PPM-hajen tjänade ju bra men förlorade mycket också. Ren tur med andra ord. Vad är det som säger att han kommer att fortsätta att lyckas.
  Sen ska man inte underskatta att köp/sälj transaktionerna går långsammare i PPM vilket AB nämner.
  Nej, PPM fonder ska man inte sitta och laborera med som PPM-hajen gör. Det kallas gambling.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Oansvarigt av AB att ge sken av att PPM sparare kan göra liknande klipp.

Ren gambling som PPM-hajen håller på med. Visst kan man se över sina PPM fonder nån gång per år men att sitta som han gör som om han handlade med aktier är oerhört riskabelt.

Sen att PPM transaktionerna går så mycket långsammare är ännu en varning – snubben förlorade ju mycket pengar för att hans sålda rysslandfonder inte gick igenom ”i tid”.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-24 klockan 10:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.