Dags att byta från nybörjarportföljen till globala barnportföljen?
Sök:

Dags att byta från nybörjarportföljen till globala barnportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

ställde för sedan frågan: Dags att byta från nybörjarportföljen till globala barnportföljen?

Hej Jan,

När jag fastnade för ditt sätt att spara för ungefär 3 år sedan så började jag med att sätta upp en nybörjarportfölj enligt dina tips på bloggen. Nu 3 år senare har summan i portföljen växt till ungefär 200.000 svenska kronor. Min sparhorisont är lång, jag kommer vilja ha kvar pengarna och fortsätta månadsspara för att i framtiden kunna välja om jag vill gå i pension tidigare till exempel. Jag är idag 28 år gammal och kommer således vilja ha sparformen i 25 år tillplus minus några år. Nu till min fråga – skulle du tycka att det är dags att jag flyttar över hela kapitalet för att spara enligt globala barnportföljen istället (då den har längre angiven sparhorisont (10 år +) och högre risk och förväntad avkastning)? Och fråga 2 – skulle du i så fall ha flyttat över allt på en gång eller göra det successivt under t.ex. ett halvår eller ett år? Tacksam för alla tips och vinklingar!

Tack på förhand och tack för att du hjälper mig att spara strukturerat!

Mvh Elin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Elin!

  1. Jag tycker definitivt att du sa byta över till Globala Barnportföljen om sparhorisonten är ca 25år.
  2. Det du egentligen gör är att du justerar risken i portföljen, tycker inte du behöver göra detta över en period men om du vill ha någon annan åsikt om att ”Allt på en gång eller sprid ut?” så läs gärna artikeln jag länkade.

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-09 klockan 10:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.