Dålig rådgivning från banken
Sök:

Dålig rådgivning från banken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Dålig rådgivning från banken

Hej!

 

Mina föräldrar har investerat pengar till mig i Nordea småbolagsfond Norden där avgiften ligger på ca 1,76%. De har inte så mycket kunskaper inom området och det är antagligen därför de har blivit ´lurade´ att investera i en fond med så hög avgift. Bör vi sälja av den aktien och komma överens med banken om en fond med mindre avgift eller sköta det helt själva? Denna fond är till för ett långsiktigt sparande.

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Helena,

Jag hade sålt av den och endast köpt Länsförsäkringar Global Indexnära om du nu vill sköta det själv och du bara ska ha 1 enda fond. Den kostar 0,22% och är ”säkrare än ovan nämnda” som investerar i Norden endast och i småbolag där rörelserna är betydligt högre. Trots detta har den inte avkastat mycket mer på 5 år jämfört med LFGI.

Annars är det enklaste du eller ni kan göra att gå in på http://www.lysa.se och svara på lite frågor och sedan stoppa in pengar där så sköter LYSA resten (till en totalkostnad på ca. 0,4% per år).

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för svar Tori!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 2. Vit pil

  Som svar till dig Ossy, själva frågan handlade mer om vad bästa lösningen är att göra med denna fond. Men jag kan förstå att titeln kan låta missvisande till frågan speciellt när det inte ges tillräckligt med information. Ett frågetcken efter titeln kanske hade varit mer förstående. Hur som helst så har jag läst väldigt mycket om att det oftast är mer lönsamt i längden att investera i en fond med låg avgift.

  Detta står även i Avanzas blogg att ”Det finns fonder som tar ut höga avgifter och ändå presterar. Men, de är försvinnande få och fjolårets vinnare kan snabbt bli årets förlorare.” Jag är medveten om att mina föräldrar tar det säkra före det osäkra men du har helt rätt i att höga avgifter kan vara bra beroende på syfte, mål osv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 3. Vit pil

  Hej!

  Om du kan tänka dig att bli avanza kund (tar typ 5 min framför datorn) skulle jag flytta pengarna dit och sedan sätta pengarna i Avanzas nya index globalfond ”Avanza Global” (om du bara vill ha en fond med mycket bra riskspridning). Det är numera den billigaste gobalfonden med en förvaltningsavgift på 0,05% (Total kostnadsandel är 0,10%).

  Mvh Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Sannergren

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Helena!

Jag utgår ifrån att det ligger i en vanlig fonddepå och då åker ägaren på 30% skatt på vinsten även om du byter fond inom depån.

Om du inte vill hålla på att välja fonder och ombalansera och inte har ett jättestort intresse, sätt in pengarna hos Lysa och välj själv fördelningen mellan aktier och räntor. Fördelen är att du kan ändra det när du vill.

Om du vill hålla på, nu eller senare, så starta ett ISK hos Avanza eller Nordnet och börja med att lägga allt på en gång i LF Global Indexnära på ett ISK. Sen kan du sätta dig in i indexfonder mer och mer. Lyssna på Jans poddar, läsa artiklar etc.

Om du vill ha kvar dit sparande hos Nordea ändå så  ska du ändå flytta över det till ett ISK och så placerar du allt i Nordea Indexfond Global som kostar 0,40% och presterar minst lika bra som LFGI.

Där har du tre bra alternativ och alla tre kommer ge bra avkastning över tid (minst 10 år).

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket, jag undrar vad är skillnaden med att ha ett ISK hos Avanza jämfört med ett ISK hos Nordea?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 2. Vit pil

  Jag förstår inte. På vilket sätt var rådgivningen från banken dålig? Är det enbart på grund av att de blev rekommenderade en fond med, enligt dig, hög avgift? Utgångspunkten måste vilket syfte, mål och riskapitit med sparandet som dina föräldrar uppgav vid rådgivningen? Eftersom det inte framkommer så är det svårt att säga att om det varit ett dåligt råd de fick. Fonden kan ju mycket väl gett, och komma att ge, en hög totalavkastning över tid (har ej kollat), avgiften till trots. Så för ett långsiktigt sparande så kan den kanske ändå vara ok, förutsatt att dina föräldrar förstår risken och att fonden förmodligen kan svänga ordentligt i orostider. Sen är det kanske inte den enda fonden man bör ha i ett sparande, utan det bör finnas ett par fler olika fonder (läs tillgångsslag).

  ”jag undrar vad är skillnaden med att ha ett ISK hos Avanza jämfört med ett ISK hos Nordea?”

  Förmodligen inte jättestor, men fondutbudet skiljer sig säkert och avgifterna kan skilja sig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ossy
 3. Vit pil

  Ingen alls. Ett ISK är kostnadsfritt. Beskattas lika oavsett bank.

  Avanza har ett stlrre utbud och är ofta snabbare på fondbyten är storbankerna.

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 4. Vit pil

  Som svar till dig Ossy, själva frågan handlade mer om vad bästa lösningen är att göra med denna fond. Men jag kan förstå att titeln kan låta missvisande till frågan speciellt när det inte ges tillräckligt med information. Hur som helst så har jag läst väldigt mycket om att det oftast är mer lönsamt att investera i en fond med låg avgift i längden. Detta står även i Avanzas blogg att ”Det finns fonder som tar ut höga avgifter och ändå presterar. Men, de är försvinnande få och fjolårets vinnare kan snabbt bli årets förlorare.” Jag är medveten om att mina föräldrar tar det säkra före det osäkra, dock framgick det inte i texten. Givetvis bör man som du skriver ta hänsyn till syfte, mål osv när man tar ett beslut om vilken fond som är lämpligast. Tack så mycket för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 5. Vit pil

  @Ossy: Att en bank erbjuder EN fond som är en småbolagsmarknad med 136 bolag för långsiktigt sparande till barn vill jag nog påstå är dålig rådgivning. Den är dessutom aktivt förvaltad, men följer sitt jämförelseindex väldigt bra vilket tyder på att det är en så kallad dold indexfond, alltså den beter sig som en sådan, men banken tar betalt som om den vore aktiv.

  Jag kan inte se något svar, eller kombination av svar, som hennes föräldrar givit som resulterar i denna fond.

  En bred globalfond som bas och någonting på det samt med eller utan ränta är vad skulle tro vore ett korrekt svar.

  MEN, fonden har egentligen inte gått dåligt, så sett från det hållet så är det ingen katastrof, det kunde vara mycket värre. Däremot blir man väldigt känslig. I min portfölj finns bara indexfonder och innehavet täcker ca 4100 bolag över hela världen, inklusive småbolag över hela världen.

  När min pappa startade ett sparande till våra barn gick han in på ett Nordeakontor och sa att han ville spara långsiktigt till sina barn-barn. Det blev Stratega 70. Varför sålde inte Nordea sin utmärkta globala indexfond och 30% räntefond? Enkelt, de tjänare mindre pengar då. Dålig rådgivning.
  Även om man säger att man inte vill ta så stor risk så tycker jag att en rådgivare borde förklara att en sparhorisont på nästan 20 år och månatligt sparande i princip är ”riskfritt”. Alla pengar infonden kommer inte försvinna.

  Jag hade bytt fonden mot en indexfond och sen får du själv avgöra om du vill ha 100% eller lägga in lite ränta. Jan har mycket info om varför han föredrar 90/10 istället 100/0.

  Blev du klokare:-)

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En småbolagsfond rasar dessutom mer när börsen går ner.
Långsiktighet? Nja. Du kan krydda din portfölj med en småbolagsfond, säg 5% eller så men annars ska man byta ut den till en indexfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jaha, det visste jag inte. Bra att veta. Min tanke nu är att sälja av fonden som jag har hos Nordea. Istället ska jag sätta in pengar på ISK kontot som jag har på Avanza och köpa LF globala indexnära.
  Tack så mycket för svar John!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-14 klockan 18:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.