Datorhaveri på banken
Sök:

Datorhaveri på banken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan B

ställde för sedan frågan: Datorhaveri på banken

Låt oss säga att en server kraschar och backupens backup är korrupt. Har det hänt någonstans i världen? Att banken säger att man måste skicka in kontoutdrag som bevis på vad man hade innan?

Hur stor sannolikhet är ovanstående scenario? Jag gissar på mindre än risken att pengarna i madrassen brinner up.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Din gissning är rätt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Inget är 100% säkert. Men bankerna har ändå ganska bra koll.

Och precis som du är inne på så går det inte att göra något själv som är bättre. Att ta hand om kontanter själv är nog det sämsta man kan göra ur säkerhetssynpunkt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

IBM fortsätter bygga nya system så att bankerna kan uppgradera sina OS/390-parker och hålla sina main frame igång. Cobolutvecklare växer inte på träd, men bankerna betalar bra för dem och utbildar även dito.

De lösningar som banker har, och många andra företag också för den delen, är ändå väldigt robusta. Många har sina parker replikerade på olika platser (noder).  De kan snabbt flytta trafik från en till en annan. Om jag kommer ihåg rätt så kör SEB mycket i Microsofts moln, men jag ska inte ta gift på det.

Microsoft Azure och AWS (Amazon Web Services) är stabilare och säkrare än vad bolag kan bygga själva.

Jag vill inte låta otrevlig, men jag tror baken skulle garva åt en om man kom viftande med ett kontoutdrag om deras system totalkraschat. Du kan ju hur enkelt som helst modifiera ett sådant och skriva dit vilka belopp du vill.

Nä, bankernas system är alldeles för dyrbara för att äventyra driften. Bank och försäkringsbolag investerar miljarder för att systemen ska vara igång 365/24/7.

Sov gott, oroa dig inte och ha inga pengar i madrassen!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-19 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.