Debut på börsen i skakiga tider
Sök:

Debut på börsen i skakiga tider

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jenny

ställde för sedan frågan: Debut på börsen i skakiga tider

Hej!

Jag har precis fått tillgång till pengar som jag vill investera långsiktigt, cirka 500 000 kronor. Har också 1,5 miljoner på ett sparkonto med ränta som jag måste spara för ett framtida bostadsköp. Jag ska också påbörja ett långsiktigt månadssparande, ca 2000 kronor i månaden minst. Med tanke på skakiga börser och att en nedgång på aktiemarknaden verkar vara i sikte, hur ska jag tänka? Vad ska jag investera i? Ska jag invänta en börsnedgång och investera mina pengar längre fram och behålla allt på ett sparkonto? Stort tack för hjälpen!

//Jenny

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jenny!

Kul att du ska börja spara långsiktigt!

Dom pengarna till bostadsköpet skulle jag ha rätt säkert placerat, såklart beroende på hur långt fram som bostadsköpet kommer ske. Men du skulle kunna placera dom enligt strategin att för varje år du kan avvara dessa pengar så kan du ha 10% aktiefonder och resterande räntefonder. Om det är om 2 år du ska göra köpet, så blir det en 20/80 portfölj (aktiefonder/räntefonder).

Det långsiktiga sparandet tycker jag att du ska börja med direkt, börja månadsspara dom 2000kr du funderade på i ett ISK enligt Globala Barnportföljen eller 100% Globalfond (Typ Avanza Global) för att göra det enkelt.

Eftersom du då börjar månadsspara nu så kommer du snitta in dig i börsen under en eventuell nedgång och kommer då snabbt vid nästa uppgång att vara ikapp och gå plus. Om börsen däremot skulle börja gå upp nu direkt, så har du ju börjat investerat och börjar tjäna pengar direkt.

Återkom gärna om du har några mer frågor!

Hoppas detta svarade på din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-01 klockan 11:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.