Deklaration och beskattning av Better Globe
Sök:

Deklaration och beskattning av Better Globe

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tomas

Den här artikeln publicerades 2017-07-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Deklaration och beskattning av Better Globe

Gällande Better Globe, när träden ger avkastning från år 5 och framåt. Enligt ”Vanliga frågor angående better globe” framgår att beskattning sker när avkastningen utbetalts till ens Better-Globe konto och att man därmed fyller i deklarationen under ”Överskott av kapital”.

Med tanke på att beskattningen gäller på vinst och att det tar 10 år att nå break even.

Hur tar vi hänsyn till detta i deklarationen?

Hur sköter ni det praktiskt för att hålla isär träd och avkastning, med tanke på att antalet köp av träd kan variera för var år som man investerar i better globe. Ex. 10 träd år 1, 20 träd år 2 o.s.v.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tomas,

Ledsen att jag har missat din fråga fram tills nu. Så här brukar jag rekommendera att göra som privatperson (jag har mina träd i företaget):

 • Anmäl hela avkastningen ett enskilt år som överskott av kapital
 • Betala 30 procent skatt

När sedan den stora avkastningen kommer det 20 året, då drar man av köpesumman och betalar skatt på det resterande beloppet. Jag tänker att det är administrativt enklast och enklast att förklara.

Hänger du med på hur jag menar?

 

Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,
  Kanske en dum fråga, men är överskott av kapital samma som inkomst av kapital i deklarationen?
  Blir alltid lite nervös varje år när man ska deklarera avkastningen från BetterGlobe.

  Hälsningar
  Emma

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 2. Vit pil

  Dom första åren. Får man dra av det i deklarationen då man i praktiken ligger minus ? Kanske en dum fråga och att det inte funkar så men i teorin borde det ju vara så. Eftersom det är först efter 10 år man börjar göra vinst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
 3. Vit pil

  @emma – ja, det är samma sak.

  @tobias – de flesta av oss som köper träd gör inte det. Utan vi redovisar allt som vinst och sedan det sista året drar man av inköpspriset på beskattningen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hänger med! Tack för svar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-10 klockan 21:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.