Deklaration och redovisning av fysiskt eller allokerat guld
Sök:

Deklaration och redovisning av fysiskt eller allokerat guld

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

Den här artikeln publicerades 2017-05-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Deklaration och redovisning av fysiskt eller allokerat guld

Hej!
Jag har en fråga angående hur man (borde?) deklarera guld om man antingen köper det och har det rent fysiskt, eller t.ex. hos BullionVault. Om jag köper guld i form av en ETF på t.ex. Avanza så blir det ju uppenbart att man köpt / sålt och kontrolluppgifter skickas automatiskt till skatteverket, alternativt att värdet räknas in på ett ISK och man blir schablonbeskattad på nuvärdet snarare än förändringen av värdet.
Men om jag köper guld för 100 000kr år ett, och sedan år 5 säljer det för 150 000kr, så har man ju gjort en vinst som jag tänker mig att man borde behöva deklarera / skatta för. Att Bullion Vault skulle skicka denna info till skatteverket håller jag för osannolikt. Behöver man då själv helt på eget initiativ ta upp det vid försäljning? Behöver man någonstans tala om att man innehar guld i utlandet? Det har ju talats en del på nyheterna om halvrika personer med stora tillgångar i utlandet som undangömts och hur de fått problem.
Hur gör du, då jag får känslan av att du både köpt och sålt fysiskt guld och via Bullion Valut, med både vinst och förlust? Kan vid en eventuell vinst dra av kostnaderna man haft för guldet, som t.ex. custody charges, kurtage och så vidare? Dessa är ju inbakade i kursen på en fond, så där fungerar det ju så?
Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Denna fråga har besvarats tidigare, av både Jan och andra här:

Hur deklarerar jag en vinst på mitt fysiska guld?

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-13 klockan 15:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.