Dela upp hinkarna.
Sök:

Dela upp hinkarna.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Caroline

ställde för sedan frågan: Dela upp hinkarna.

Hej.Jag har på tre år sparat ihop 140.000 på mitt vanliga lönekonto. Tänkt att bli handpenning på lägenhet så småningom. Nu vill jag börja spara för pensionen och spara det jag har på ett bättre sätt än på hög. Hur ska jag tänka med hinkarna. Har en lön efter skatt på 21.000kr och fasta kostnader på ca 8-9.000kr i månaden.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Caroline!

Kul att du ska börja pensionsspara!

En bra måttstock är att spara ca 10% av sin nettolön i sitt pensionssparande, med 10% kommer man nästan inte sakna, men det ger en bra framtida avkastning. Absolut kan man spara mer om man tycker att det går att undvara mer.
Men man bör även spara i andra former som buffert (speciellt om man har köpt en bostad) och även för andra längre sparande som man vill eventuellt använda innan pensionen.

Då det handlar om pensionssparande så är det så lång tid fram och därför kan man då ta större risk.
Högre risk ger högre avkastning.

I denna artikel går Jan igenom lite olika portföljer https://rikatillsammans.se/vilken-portfolj-ar-bast-over-tid/ och jämför dessa mot varandra. Där visas att 100% aktier ger bäst avkastning över tid, men den portföljen har också störst volatilitet (Avvikelser från medelvärdet), så man får räkna med svängningar i en sådan portfölj.

Hoppas detta svarade på din fråga, kommentera gärna om du har någon kompletterande fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-29 klockan 22:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.