Dela upp mitt kapital
Sök:

Dela upp mitt kapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Benny

ställde för sedan frågan: Dela upp mitt kapital

Hej Rikatillsammans vänner

Detta är mer en nyfikenhetsgrej än en fråga och jag vet att jag inte hör hemma här (jag handlar i aktier).

I nuläget har jag ca 30 % av mitt kapital i aktier (investmentbolag, aktier och indexfonder), detta är lite av min ”sova gott om natten gräns”. Sedan har jag 15-20 % av mitt kapital som buffert (vilket är mer än jag borde enligt buffert uträkningen, men jag vill ha det).

Övriga 55 % vet jag ej vad jag ska lägga på i nuläget (i nuläget är det pengar på banken). Jag överväger att skapa en Nybörjarportfölj eller sätta in lite på Lysa men då skulle jag vilja räkna in detta i mitt aktieinnehav och då skulle gränsen gå över 30 %.

Hur har ni andra gjort? tar gärna emot mer än ett svar.

Jag vet att det är mycket som spelar in men i mitt fall så har jag ett stabilt och bra jobb, ett bra boende och kommer inte behöva pengarna inom de närmsta åren som det ser ut nu.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du inte vill ha mer än 30% av ditt totala kapital i aktier (oaktat direktägda eller via fonder) förstår jag inte varför du inte lägger resterande på ett räntebärande sparkonto?

Ombalanserar du också så du konstant inte har mer än 30% i aktier/fonder?

Alternativt kan du väl lägga allt hos Lysa och välja 30% aktier och 70% räntor?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Kanske 25% aktier, 25% guld, 25% långa räntor och 25% korta räntor. aka golden butterfly / all weather portofolio?

 

Ev kanske krydda med preferensaktier (eller REIT) som är lite av ett mellanting mellan aktier och räntor.

Man får +5% årligen i direktavkastning. Men se upp med dessa då det är hög bolagsrisk och många preffar är skräp.

Läs på ordentligt och lockas inte att köpa något som ger mer än 8% direktavkastning.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det enda som gäller är att du hittar en risknivå som passar dig och som du är bekväm med. För att du ganska så bestämt skriver att 30% aktier/fonder/räntor verkligen är gränsen för dig och att du har redan nått dit så ska du alltså inte alls investera beloppet på aktiemarknaden. Räntebärande konto vore i så fall passa dig bäst.

Om du senare ändå känner behov att vilja investera en del av dessa pengar så är du tydligen villig att ta mer risk och är kanske 40% på aktiemarknaden mer din grej.. och får dig att sova lika bra. Då är det bara att sätta överföra lite pengar från sparkonto och köpa så mycket så att du hamnar igen på den balansen som fungerar för dig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.