Dela uppfattning om sparande
Sök:

Dela uppfattning om sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Markus

ställde för sedan frågan: Dela uppfattning om sparande

Lyssnade på avsnittet om att förhandla räntan på bolånet och att 0,5% över 30år blev ca 500k när jag gick på ICA och handlade, många bäckar små. Det hela slutade i kassan att veckohandlingen från att normalt ligga på ca 1500 landade på 1100, många bäckar små. Detta utan att egentligen inte göra avkall på kvaliten.

Min fundering är dock hur man får sin partner att dela samma uppfattning om att spara. I mitt fall är vi gifta och har två barn, två bilar och en gård. Delat konto där lönen kommer in och har helt olika uppfattning om vår ekonomin. Frågar man min fru är vi sjukt fattiga då vi alltid har 0 kvar på kontot i slutet av månaden oavsett hur mycket som fanns där i början av månaden. Men tittar man på saldot i början av månaden kan man bli mörkrädd för mindre då vi båda är hyffsat välavlönade. Skulle jag föreslå att avsätta 20% eller 10% till sparande skulle det bli att; ”Det klarar vi aldrig!”. Då kan man ju tänka; ”Men visst, vi testar några månader”. Men då vetskapen finns att ”Det finns ju mer på ett annat konto i en annan bank, så jag kan ju plocka därifrån”. Då blir det lite svårare, man kan ju inte ”smygspara”.

Behöver tillägga att vi sparar både till barnen och till oss själva. Det jag är ute efter är att öka sparandet samt få tips på hur man kan få en delad uppfattning om ekonomin och sparandet.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Markus!

Jag tänker att ett första steg för att få en gemensam bild kan vara att skriva ner varenda köp i 2-3 månader. Dokumentera allt på något sätt, sätt er sedan ner tillsammans och titta vart pengarna tar vägen.

Det är ju en objektiv sanning vad ni spenderar pengar på, det kan ni liksom inte vara oense om.

Nästa steg blir ju sedan att ha en konversation om hur ni ser på spenderandet, där kan ni ju tycka helt olika. Men ni kanske upptäcker att det finns fasta kostnader som ni båda skulle kunna leva utan, diverse prenumerationer tex. Eller så kanske ni tycker att det är värt att banta matkontot med 500 kr i månaden för att ha råd med en lite lyxigare semester nästa sommar.

Den handlar ju i grunden om att ha ett samtal om vad man värderar och varför. Jag värderar tex lyxen att slippa bära på matlåda så jag tycker det är ok att köpa lunch ute. Min kollega värderar dock en ny kappa högre, så hon släpar gärna på matlåda för att kunna köpa den.

Tror du oavsett tjänar på att initiera en öppen konversation. Annars är risken stor att din fru kommer uppleva att du försöker ta saker ifrån henne eller göra hennes liv ”sämre”. Var uppriktigt nyfiken och försök förstå vad hon värderar, berätta sedan vad du värderar och se om ni kan hitta något gemensamt som känns bra för er båda.

 

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vilken bra och klok kommentar S! Det räckte inte med att bara plussa upp den. ;P

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Tack! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  S

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Känner igen situationen…

Det är ju viktigt att kunna få en gemensam bild av vart man vill nå och vad ett sparande ska vara till för. Att logga in på minpension och att fundera på när man vill kunna sluta jobba kan ju vara en motivationshöjare, men även mer näraliggande händelser som att man vill renovera badrummet, åka på en lång resa eller behovet av att köpa en ny bil…

Efter att ha börjat fundera på badrumsrenovering blev min fru plötsligt mer inriktad på sparande än mig… Även när det gäller långsiktigt sparande är hon ytterst motiverad nu, men samtidigt spenderas mycket pengar löpande. Vi för alltid över pengar till sparande det första vi gör i månaden efter att ha satt en budget för månaden. Det långsiktiga sparandet (aktier/fonder) är runt 15 % av nettoinkomsten för vår del och det kortsiktiga (buffert, semester, renovering) ligger ofta runt 15 % också det (ibland 20 %), fast en del månader när vi åker på semester eller vid jul blir det ofta en mindre summa.

Vi är inte alltid överens över hur mycket som är rimligt att lägga på barnkläder, hårvårdsprodukter och diverse abonnemang, men pengarna på sparkontot är ändå säkrade. Det värsta som kan hända är att vi inte sparar så mycket månaden därpå.

Så att sätta gemensamma mål tror jag är den viktigaste starten för att kunna arbeta tillsammans på ett bra sätt.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-05 klockan 22:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂