Delat sparande - hur hantera skatt/deklaration?
Sök:

Delat sparande – hur hantera skatt/deklaration?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

ställde för sedan frågan: Delat sparande – hur hantera skatt/deklaration?

Hej,

Jag och min sambo ska börja spara tillsammans och jag har lite funderingar kring hur vi rent praktiskt bör sätta upp det hela. Vi tänkte använda oss av ISK, men då enbart en person får stå per konto väcker det lite frågor kring hur andra gör.

 • Låter ni en av er stå som ägare till ert samlade sparande och sedan justerar ni ev. skulder (beroende på vinst eller förlust) när deklarationen och dess underlag kommer?
 • Har ni ”delat upp” det gemensamma sparandet på varsitt ISK men sparar exakt samma summa till båda kontona?

Jag vet inte om det finns någon för- eller nackdel med ett respektive två ISK egentligen. Den största fördelen jag ser med att ha ett ISK är att det är lite mindre administration vid ombalansering etc. Den största fördelen jag ser med att redan ha ”delat upp” det i två konton är att om vi någon gång i framtiden skulle gå skida vägar slipper vi hamna i en situation där vi kan tvingas sälja när det är väldigt ofördelaktigt.

Hur gör ni andra med ert gemensamma sparande, och varför?

Mvh
Adam

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Klargörande för första punkten: men skulder menar jag alltså att om en står på kontot så kommer all skatt hamna på enbart den personen och ”drabba” den personens deklaration. Alltså menar jag att den som inte står på kontot i deklarationstider för över pengar motsvarande hälften av skatten på samtliga gemensamma ISK.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vi har delat upp det i ett ISK vardera, mycket enklare med deklaration och ägarskap. Tycker att det väger upp den ökade administrationen som blir med ett konto tillsammans, kan bli väldigt krångligt vid en separation.

Mitt råd är att dela upp det i två sparande med samma summa i båda!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Toppen, då resonerar vi lika. Tack för svaret!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-10 klockan 21:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.