Den eviga frågan, storlek på buffert?
Sök:

Den eviga frågan, storlek på buffert?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pelle Penningtvätt

ställde för sedan frågan: Den eviga frågan, storlek på buffert?

Hej,

Jag tänkte kolla vad ni kloka anser är en bra storlek på buffert för mig och min sambo.

Vi är 27 och 25 år gamla. Vi bor i hyresrätt i Stockholm som kostar ca 9500 kr/månaden inkl. allt (vatten, el, bredband, försäkring). Vi äger ingen bil, och har inga barn. Jag är utbildad civilingenjör och tjänar ca 26 500 kr efter skatt. Min sambo jobbar som säljare och får ut ca 15 000 kr efter skatt. Vi är båda med i a-kassa + fack (med inkomstförsäkring).

Vi har nyligen börjat funderat på vårat sparande och anser att 4-hinkars-principen verkar vara något för oss! För mellan- och passiva hinken använder vi LYSA. Bufferten kommer vi har på vårat gemensamma sparkonto.

Jag tycker att vi lever rätt ekonomiskt idag och spar 20% (+ eventuella bonusar, övertid etc.) av våran inkomst varje månad utan problem. Framöver kommer vi nog dra ner sparandet till 10%, men vi ville kick-starta nu när vi klarar oss bra utan bil och inte har några barn t.ex.

Min tanke tidigare var att en buffert på 100 000 kr borde vara rimlig för oss, men börjar nu fundera på om den är onödigt stor med tanke på hur vi lever utan bil och barn. Jag ser inte så många större plötsliga utgifter som kan komma och funderar på att lägga bufferten runt 50k – 70k istället.

Vad tycker ni?

 

Tack på förhand,
P

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

100 000 är ca 2 1/2 månadsinkomster. Tycker det är helt rimligt att ha det i buffertsparande. Jag skulle ta lite högre risk i buffertsparandet över 1 månadersutgifter och köra på 20% XACT OMXS30 och 80% XACT Obligation. Typ en månads utgifter på banken och lönekonto, sen resten 20/80. Lönekonto är där pengar dras när du betalar räkningar osv.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det beror på hur riskbenägen du är. Själv hade jag valt att behålla de 100 kkr i buffert eftersom det hade gjort min nattsömn lugnare. En lugn sömn är guld värd, inte minst i orostider som nu med Covid-19. Och när Covid-19 är över vill jag ha en buffert som skyddar mig mot nästa katastrof.

Se till att bufferten är fördelad mellan er. Nästa katastrof skulle ju kunna innebära att ni går skilda vägar. Om då en av er sitter på hela bufferten så skyddar den ju inte den andre.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-28 klockan 13:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂