Det är inte säkert att börsen alltid kommer gå upp, exemplet Japan.
Sök:

Det är inte säkert att börsen alltid kommer gå upp, exemplet Japan.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av TT

ställde för sedan frågan: Det är inte säkert att börsen alltid kommer gå upp, exemplet Japan.

Jag upplever att det finns en bild här inne av att börsen alltid går upp. Jag vill bara föra fram argumentet att det är ett antagande som vi gör och som inte behöver stämma. På samma sätt som vi inte vet om det kommer en krasch imorgon eller om fem år, så vet vi inte när väl börskraschen kommer om börsen sedan återhämtar sig. 

Som bra exempel är Japan där börsen kraschade på 1990-talet. 30 år senare är den fortfarande inte tillbaka till nivåerna innan kraschen.  Exakt samma sak kan ske i Sverige eller USA.

Många tror jag också köper Avanza global med en otroligt stor exponering mot USA. 

Jag tror fortfarande på indexfonder, men jag vill upplysa om riskerna. Många här verkar se fram emot ett stort börsras, men som Japan visar kan pengarna du investerade kanske aldrig komma tillbaka under din livstid. 

Min slutsats är att nästa händelse nog är något vi aldrig tänkt på, något nytt och oväntat. 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kurserna kanske inte kommer tillbaka på ett tag men utdelningarna gör att man ändå får 3% per år. Sen har ju Vanguard själva gått ut och sagt att dom inte tror att marknaderna i genomsnitt kommr leverera mer än 3-4% / år realt (efter inflation) dom kommande 10 åren. Detta är ju då givetvis mätt i USD. Sverige med sina höga privata skulder kommer antagligen få ta stryk i valutan istället vilket kanske kommer att ge 4-6% per år i SEK dom kommande åren. Detta är baserat på en 100% aktieindexfond exponering. Kör man med en 60/40 klassiker kanske man kommer upp i 2-3% per år realt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med att idiosynkratisk risk är ett problem. Det är en bra anledning att begränsa exponeringen mot Sverige till t.ex. 20% (home bias i Sverige är 50%).

Vad gäller globalfonder utgör USA c:a 50%. USA är till skillnad från Sverige världens största kapitalmarknad. Det är svårt att se hur resten av världen INTE skulle påverkas av en amerikansk krasch. Jag ifrågasätter med andra ord om det går att diversifiera sig ifrån något sådant. T.ex. 2008 störtdök inte bara USA:s ekonomi och börser, utan även resten av världens.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-03 klockan 10:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.