Det bästa av två världar, investmentbolag och globalt index?
Sök:

Det bästa av två världar, investmentbolag och globalt index?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sulan

ställde för sedan frågan: Det bästa av två världar, investmentbolag och globalt index?

Hej allihopa!

Efter att ha följt bloggen länge och väl samt läst P H Börjesons böcker så är min strategi inte helt klar.

Bloggen visar på brett globalt passivt indexsparande backat av forskningen, jag köper det.

Men investmentbolag (svenska) ger ju en bra diversifiering samt det känns som en större chans till att slå index, läs ökad avkastning. Likaså tycker jag att Börjeson i sina böcker kan ge vettiga argument, även för att vara tungt investerad i Svergie.

Det tredje som slår mig är ju att all forskning om indexsparande är väl retrospektiva studier och inte heller blindade. Dvs om jag skulle forska på detta sätt inom det ämne jag jobbar inom skulle evidensen klassa som låg. Är förvånad över att Carro aldrig påpekat detta för Jan?! Även forskning gör mig tveksam när jag tror att flertalet aktiva fonder egentligen är dolda indexfonder, dvs man har inte för avsikt att slå index. Vad säger forskningen om enbart de aktiva fonderna som verkligen försöker slå index? Det hela har kokat ihop till att jag är sugen på strategin:

50% LF global indexnära samt 50% Spiltan aktiefond Investmentbolag. På så vis får jag brett globalt index (och ja jag skiter i 5-10% i emergin och asien) samt flertalet investmentbolag som väljer ut stabila bolag.

Dvs en portfölj med båda passivt, aktivt globalt och svenskt.

Tacksam för all återkoppling!

/Sulan

 

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du gör rätt i att skippa några % Asien och Tillväxtfonder. Det ger inget!

Ersätt LF Global indexnära med 50 % Swedbank Robur Globalfond A och 50 % MS INVF Global Opportunity

Ersätt Spiltan aktiefond Investmentbolag med aktier i Investor, Latour och Lundbergs.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din återkoppling. Varför de andra fonderna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sulan
 2. Vit pil

  Intressenta val, jag tycker däremot att det är dåliga rekommendationer. Det som har gått bra de senaste 5 åren betyder inte att samma ska gå bra de efterkommande 5 åren. Tror man det kan man ju lika gärna sortera fondlista efter avkastning senaste åren och köra på det. Tänk fundamentalt: Varför har Swedbank Globalfond A gått bra senaste åren? Jo för den har stark överviktat mot teknik, som har gått bra senaste åren, men inget garanterar fortsättningen av den trenden. Visst kan man har personliga åsikter och vill kanske chansa på att en sektor överlevererar, men jag tycker inte man ska låta den risken löpa till andra personer också.

  MS INVF Global likaså, kollar du på senaste 5 åren; skitbra ju, kommer det fortsätta? Ökar du startåret från 2015 till 2018 – hoppsan, där finner du knappt nån överavkastning. För att inte tala om den skyhöga avgiften, plus växelavgiften på 0,25%, vilket jag tror drastiskt minskar chansen att fonder ska fortsätta överleverera i framtiden.

  Sammanfattningsvis: Ge inte råd om att ersätta säkra, billiga indexfonder med dyra, sektorinriktade fonder för det är en risk som inte har en garanterad positiv avkastning. Ersätta spiltan med individuella investmentbolag är okej, högre risk mot högre förväntad avkastning.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Evidensen inom samhällsvetenskapen ekonomi är låg. Problemet för samhällsvetenskapernaär att de sällankan bli mycket mer än beskrivande. Modellerna förutspår alltid sämre än vad en strikt naturvetenskaplig modell gör. Man försöker helt enkelt utvinna den kunskap som är möjlig att utvinna inom områden som inte är fullt mätbara.

Men ja, hur marknaden fungerar tvistar bokstavligen de lärda om. Mycket grundar sig filosofiskt på den effektiva marknadshypotesen, eller egentligen vidareutvecklingar från den. Men om du tycker att evidensen är dålog så är det för att den är det. Det är bara det bästa alternativet vi har.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar Emil. Följer du forskningen helt själv i dina investeringar eller satsar du på annat också?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sulan
 2. Vit pil

  Jag ser ingen anledning att ha annat än globala index för det jag har på börsen. Så det är det jag har. Lite via Lysa, det mesta via Avanza Global och Avanza Emerging Markets. Det är vad jag förstått forskningen säger är bäst, och det följer tanken med en effektiva marknad. Men jag är bara en vanlig småsparare så jag har inte satt mig in i all forskning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Oscar

”Att det gått bra de senaste åren behöver väl inte att det ska gå bra de efterkommande åren”. De vet väl alla. Att investera innebär att ta risker mot att bli belönad med avkastning.

”Att det skulle vara lika bra att sortera fondlistan efter avkastning de senaste åren och köra på det”.  Det är nog inte så dumt som du beskriver det som. Det kräver dock mycket bevakning, som inte alla kan har tid med.

”Att Swedbank Globalfond A gått bra pga hög andel teknikaktier”. So what. Det är väl inte fel att satsa på en vinnande häst.

”Att inte låta risken gå över till andra personer”. Herregud. I vilken värld lever du i? Sverige är ingen diktatur där fria åsikter inte tillåts för att andra kan ta efter?

”Skyhöga avgifter”. Avkastning redovisas efter avgifter. Varför ska man tacka nej till god avkastning för att avgiften är hög.

Sammanfattningsvis tror jag att frågeställaren är såpass påläst att han förstår fundamentala skillnader i att satsa på passiva indexfonder, aktiva fonder och aktier i investmentbolag. Han behöver nog inga beskyddande kommentarer  Oscar!

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ni kan ta det lugnt. Jag tar gärna emot råd och åsikter. Men kommer investera efter huvud! 😉

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
 2. Vit pil

  ”De vet väl alla. Att investera innebär att ta risker mot att bli belönad med avkastning.”

  Vad han menade är att det inte behöver kunna gå lika bra som index bara för att det gjort det nu. Indexfonder har tiotals års historik. Vissa aktiva fonder kanske 20 år. Dessutom är det riskjustead avkastning som spelar roll. Aktiva fonder och teknikfonder tar högre risk och får därmed högre avkastning. Bäst avkastning får man på casino.

  ”Det är nog inte så dumt som du beskriver det som. Det kräver dock mycket bevakning, som inte alla kan har tid med.”

  Jo det är det. Vid en nedgång köper du i princip guld fonder för de har gått bäst. Sen kommer uppgången och de går sämst. Vad skulle vara din strategi och byta fonder? När du valt en förlorare dvs. Köpa guld under en nedgång, sen ojdå, nu är aktiefonder bäst igen, sälja allt guld och köpa det? Köpa dyrt, sälja billigt.

  ”So what. Det är väl inte fel att satsa på en vinnande häst.”

  Det är högre risk. Teknik var en bra häst 1996-2000. Köpte man den vinnande hästen 2000 så förlorade man 90% av ens pengar åren därefter. Rätt så mycket sämre än global index som förlorat max ca. 60%.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 3. Vit pil

  Lol. 6,25% av MS INVF Global Opportunity är TAL Education Group, ett kinesiskt teknikbolag som fokuserar på utbildning. Kollar man branscher så överviktar den till Teknik med ca 26% jämfört med 17% LF Global. Konsument cyklisk 23% mot 10%. Kommunikation 17% mot 9%.

  Det är definitivt högre risk därav överprestationen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 4. Vit pil

  Hej ,Sulan bra riskspridning men istället av LF GLOBAL ind.jag skulle välja Avanza global 25% och SPP global 25% ,,olika index,, Spiltan actf.investmentbolag 25% och Handelsbanken global småbolag 25% i dessa 4 fonder finns allt global och lite svenskt sparande oxo.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 5. Vit pil

  Jag har sagt det förut men jag kombinerar hellre en global indexfond med teknikfonder eller -aktier än köper en udda ”globalfond” med en övervikt mot teknikbolag.

  Många av de aktiva s.k. globalfonder är inte värt sitt namn, men det finns alltid folk som bryr sig varken om innehav eller avgifter. Men de kan vara jättebra ändå. För fondbolaget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aen

Vad är det för fel på ett kinesiskt utbildningsföretag? och lite annorlunda %-satser på branscher än LF global. LF global har väl ingen allsmäktig aktiefördelning.

Fördelningen hos LF har definitivt inte varit lönsam jämfört med MS INVF Global Opportunity under senare år. Att gå tillbaka till sekelskiftet  (mer än 20 år) för att hitta statistik känns inte relevant i dessa föränderliga tider. Det räcker bra tycker jag med att konstatera att MS hittills klarat börsfallet under corona med god marginal framför LF.

5 år   MS =  135 %     LF = 44 %        Skillnad till fördel för MS = 91 %

3 år   MS =  73 %      LF =  28 %        Skillnad till fördel för MS = 50 %

1 år   MS =  17 %     LF =   0 %          Skillnad till fördel för MS = 17 %

i år    MS =   9 %       LF = – 9 %         Skillnad till fördel för MS = 18 %

3 m   MS =  – 1 %     LF = – 14 %        Skillnad till fördel för MS = 13 %

Jo Tale …de kan nog vara jättebra även för den som äger fonden …eller hur?

Kom nu inte med kommentaren att historisk avkastning inte garanterar fortsatt god avkastning. Alla vet det!

Kom nu inte med kommentaren ”Forskningen visar …” Inte ens forskarna kan garantera fortsatt bra avkastning!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du borde köpa Robur Ny Teknik istället, den har presterat ca. 730% mot 400% de senaste tio åren. T.o.m +9% de senaste tre månaderna.

  16% Kina i en ”globalfond”.

  Jag skulle räkna med att förlora 70-80% av kapitalet om jag investerade i MS INVF Global Opportunity vid i alla fall ett tillfälle. 60% LF Global Indexnära. Är du medveten om det? Du kommer förlora så mycket. Det har bara varit i princip bara en uppgång de senaste tio åren, men det är inte så ekonomin fungerar, utan det kommer en nedgång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 2. Vit pil

  Så varför just MS INVF? Varför inte gå all-in på Swedbank Rbour Ny Teknik som överpresterar MS INVF, med en lägre avgift. Vad kan bli bättre?

  Var det inte föränderliga tider på 90-talet, 00-talet? Det är alltid föränderliga tider, och jag tror att den mänskliga faktorn innebär att saker som har hänt förut kommer hända igen. Därför tror jag också det är extremt kortsiktligt att basera ens investerings-beslut på vad som har gått bäst senaste 5 åren. Om det var så enkelt så hade ju alla gjort det?

  Vet du varför MS INVF har gått bra de senaste åren? Eftersom den enbart har 32 aktier i sitt innehav (Enligt Placera), som du sedan jämför med de 1000+ innehav hos LF Global. Detta kallar man i investment-världen ”dispersion of outcomes”, vilket innebär att din avkastning kan bli jättebra, men har likastor chans att bli jättedålig. Med så få aktier kan man ju ställa sig frågan: Varför betalar jag fonden att investera i aktier jag kan investera i själv?

  Nu verkar ju du hata forskare, men sammanfattningsvis so jo, en övervikt mot en specifik bransch ger dig ytterligare en risk, utöver marknadsrisken. Du i princip bettar på att den branschen ska gå bra i 20 år och framåt. Det är ingen diktatur som du säger, så du har all rätt i världen på att satsa din pengar, bara du vet att så tänkte alla när dot-com kraschen kom.

  Forskningen kan inte och har aldrig påstått kunna garantera fortsatt bra avkastning, var har du fått detta ifrån? Det forskningen dock kan göra(eller bara ren statistik) är att visa hur majoriteten av aktiva fonder inte presterar bättre än index, och att majoriteten av aktiva fonder läggs ner efter 5-10 år (På grund av underprestationen).

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har en rejäl bunt med Swedbank Robur Ny teknik … och gläder mig åt en fantastisk avkastning!

Nej,det har inte bara varit en uppgång för MS. Det ser du på siffrorna ovan. Avkastningskurvan för MS lutar 60% per år jämfört med LF lutar ca 25 % per år. En dramatisk skillnad i avkastningstakt sedan mitten av 2013.

Är du spåman eftersom du frågar om jag är medveten om att jag kommer att förlora 70 – 80 % av kapitalet och 60 % för LF. Vet du hur det gick vid börsraset för några månader sedan? LF rasade 33 % och MS 28 %. Jag tror du får snurra lite på din spåkula!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, och med en fantastisk avkastning kommer en fantastisk nedgång. Hur mycket avkastning man får är relaterat till risken man tar.

  Det är för att den är överviktad mot teknik och kommunikation. Samma anledning varför det gått bättre för TIN Ny Teknik.

  Jag önskar dig lycka till, och hoppas att du inte får en större nedgång än index när väl recessionen kommer. Tyvärr så är all forskning för det, det vill säga att man inte kan slå index utan att ta större risk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En fråga till dig aktiv fond ägaren som nyttjar 15 olika nick här på blöggen? Hur mycket pengar/miljonär har du i din aktiva portfölj? Det är riktigt intressant  för mig att veta det? Du borde vara mång miljonär med sådan avkastning? Har du andra intresse i livet om man bortser din äckliga skrivande i den här bloggen!? Annars är jag glad att det går så bra för dig. Själv har jag 3,5 miljonär i min isk efter nedgången. Du borde vara ärlig och säga till oss hur gik är du i dina aktiva fonder. Hur går det för dig i tjänstepension fonder och Ppm? Vad jobbar du med när du är så duktig. Sparar du mycket månadsvis bäsenissse?

Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aen

Bara för att man varit med om en fantastisk uppgång behöver man inte delta i en fantastisk nedgång. Skulle nedgången komma och bli av storleken 70 – 80 %, som du skriver har jag lämnat skutan för länge sedan. Jag bevakar nämligen mina investeringar, sitter inte bara och tittar på!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag önskar dig lycka till med marknadstajming.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 2. Vit pil

  Varför undviker du svara på mina frågor aktiv kungen? Man ska inte skämmas vara ärlig och vägleda oss andra hur vi blir miljonärer enklast och smidigast.
  Jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 3. Vit pil

  När kaptenen lämnar skutan på vilken nivå befinner han sig då? Och när kommer han tillbaks eller lämnar han skutan för gott? Undrar också om du navigerar med hjälp av karta och kompass eller litar du på stjärnorna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tale

Det handlar inte om att navigera. Det handlar om att åka med i skutans färd med vinden.

Det handlar inte om nivåer. Man märker tydligt när skutan tar in vatten, då flyter den inte på lika bra. Då får man äntra andra skutor som flyter på bättre. Det finns alltid sådana alternativ, så jag är inte orolig.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du lever i dina drömmar mr.aktiv! Du har inte varit med många år på börsen eller har varit bara med de senaste årena när allting går upp som smör. Tackför att du svarar på mina frågor! Annars har jag ingete aktiva fonder som lyckas för stunden. Men att det är så snidigt som du vill beskriva här att välja rätt hela tiden och hoppa bara på den bästa hästen tror jag inte på. Det är nästan omöjligt lyckas med det långsiktigt. Kul att du inte ens vill säga hur gammal du är och hur länge har du lyckas hur många år på börsen välja de bästa fonderna? Vad äranlädningen att du inte har valt stoppa allt i de bästa teknik fonder och få dubbelt så mycket i avkastning. Issa har tur i livet och du är en av få som lyckas tajma det bästa i börsvärlden. Grattis.
  Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  En skuta på drift, det låter ju bra. Och när den börjar sjunka är det bara att hoppa på en annan som flyter bättre. Det är ju jättesmart, klart man ska göra så!
  Ett stort tack att du delar med dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-23 klockan 21:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.