Det går inte att köpa SEF Independent Investmentbolag
Sök:

Det går inte att köpa SEF Independent Investmentbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Frida

ställde för sedan frågan: Det går inte att köpa SEF Independent Investmentbolag

Hej!

Upptäckte precis att det inte går att köpa SEF Independent Investmentbolag på Avanza.
Är det någon som vet varför. Behöver man byta ut den fonden till en annan nu i sin globala barnportfölj? Isåfall, vilken rekommenderar du då Jan?

Hälsningar
Frida

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tydligen har fondförvaltaren lagt ner sitt värdepappersarbete helt. Någon annan hade redan uppmärksammat på forumet i fredags att det inte längre går att köpa SEF. Mer info bakom anledningen finns på deras webbsida iig.se men det står inte särskilt mycket.

Jag har iaf bestämt mig att byta SEF-fonden till Spiltan Aktiefond Investmentbolag och redan satt igång en flytt på Avanza. Vet inte om det är ett bra råd men det är vad jag gjorde iaf. Vore kul med lite insikt från andra. ;)

För att jag tycker att det kommer bli alldeles för mycket Sverige i hela min portfölj efter SEF-bytet till Spiltan har jag nu också sålt av en hel del av mina sverige-fonder och investerar mera i mina globala fonder istället. 14% sverige känns rimligare än 26%.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Säkert bara något temporärt tekniskt problem hos Avanza, försök igen om några dagar.
  Fonden ligger nu hos fondbolaget EME-Partners och INTE hos Independent men det kan nog ta ett tag innan all text mm är uppdaterat på Nordnet, Avanza och Morningstar. Fonden skall såklart INTE läggas ner utan kommer att finnas kvar och förvaltas (samma personer/team som tidigare) precis som vanligt!
  Observera att den nu heter SEF – Investmentbolagsfond A!
  /Jonas
  (som förvaltar fonden)

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Brodd
 2. Vit pil

  Bra att veta! Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 3. Vit pil

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Frida
 4. Vit pil

  Står på deras egen hemsida att: ”Tack alla kunder! Independent investment group har beslutat att lägga ner sin värdepappersverksamhet. Finansinspektionen har därmed på bolagets egen begäran återkallat bolagets värdepapperstillstånd”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 5. Vit pil

  Ja, fonden är bara flyttad till ett annat bolag. Allt annat är precis som innan – inkl. fondförvaltaren Jonas Brodd. Han var med på FikaTillsammans i förrförra veckan. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej!
  Yes, det stämmer! Fonden finns nu hos EME-Partners och allt är såklart precis som vanligt.
  Avanza har just nu lite tekniska problem med fonden enligt uppgift. De jobbar på det skyndsamt och den kommer att vara handlingsbar igen inom kort. Testa köp igen om ca en vecka så bör det absolut vara löst.
  /Jonas, förvaltare

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Brodd
 7. Vit pil

  Hej.
  Dock stämmer ej avgiften nu?
  Från 0,56% till 0,90% enligt avanza?

  Stämmer det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 8. Vit pil

  Hej!
  Det verkar vara fel… Kolla Morningstar eller Nordnet, stämmer bättre där (möjligt att Avanza räknar på något annat sätt också). Inget är ändrat såklart utan förvaltningsavgiften är 0,3%! Sedan för alla fonder blir ju totalkostnaden något högre men i takt med att fonden växer så kommer den att gå ner och landa på strax över 0,3%.
  /Jonas

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 9. Vit pil

  Hej igen.
  Kollade igen och det stämmer det du säger att förvaltningsavgiften är 0.30%.
  Dock tillkommer årlig avgift på 0,59%

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David
 10. Vit pil

  Hej!
  Det tillkommer inte 0,59%! Förvaltningsavgiften på 0,3% är inkluderad i 0,59% som är totalen.
  /Jonas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 11. Vit pil

  Hej!
  Vad ska man investera i istället för SEF independant?

  Mvh
  John

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  John

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-07 klockan 07:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.