Din Shareville-portfölj
Sök:

Din Shareville-portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nicole

Den här artikeln publicerades 2017-05-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Din Shareville-portfölj

Hej!

Tack för en superbra sida.

Jag tänkte kopiera din Sharville-portfölj, men blir osäker iom att jag trodde att hela portföljen (utom möjligtvis guld- och silverplaceringarna?) utgjordes av fonder. Men mtp rubrikerna, verkar en stor del klassas som aktier… Jag läste någonstans på din sida att man inte betalar courtage för fonder men för aktier. Iom att jag har ganska stora summor att placera, kommer ev courtage bli relevant om det är så att dessa placeringar räknas som aktier…

Tacksam om du vill reda ut detta :)

/Nicole

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nicole,
Sharevilleportföljerna består till 100% av fonder, det finns flera olika sorters fonder. En av dem (som jag tror att du förväxlar det hela med) är aktiefonder, som alltså är en samling av aktier i olika proportioner.

Bland fonder finns det bland annat: Räntefonder, obligationsfonder, indexfonder och aktiefonder. En räntefond består av räntebärande värdepapper, en obligationsfond består av obligationer (ungefär räntebärande statspapper), en indexfond investerar i värdepapper (oftast aktier) enligt index (https://sv.wikipedia.org/wiki/Indexfond) och en aktiefond har en strategi (oftast att investera i ”de bästa aktierna”, enligt någon teori).

I fonder betalar du inget courtage, men däremot en förvaltningsavgift (som innehåller bland annat kostnaden för courtage).

Med det sagt tycker jag definitivt att du ska börja med fonder, det är lite enklare och mindre att lära sig.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Martin,

  Tack så mycket för svar. Att det finns olika typer av fonder har jag koll på.. min fråga är dock huruvida vissa av dessa fonder, av Nordnet, räknas som aktier i den mening att man måste betala courtage. Det är nämligen så att när jag tryckte på köp så blev jag tillfrågad vilken courtageklass jag ville ha. Denna fråga fick jag inte när jag köpte andra typer av fonder från Jans lista. Varför måste man välja courtageklass om man inte behöver betala courtage?

  Tack för svar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicole
 2. Vit pil

  Hej Nicole!
  Jag har själv alldeles nyss satt upp en Rikatillsammans-portfölj och jag tror du menar ETFer, alltså börshandlande fonder. Dessa betalar du courtage för och gäller för Guld, Silver, Råvaror och Obligationer i Rikatillsammans-portföljen.

  /Tommy

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
 3. Vit pil

  Tack för svar Tommy. Guld och silver har ju Jan gett alternativa spartips till. Men om man vill undvika courtage helt i Rika Tillsammans-portföljen, finns det några sådana alternativ? Tacksam om någon har ngt tips.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicole
 4. Vit pil

  Nej, det finns inget sätt att undvika courtage tyvärr i RikaTillsammans-portföljen. Tyvärr är det en rätt ”dyr” portfölj och det är därför jag rekommenderar den för större summor där avgifterna blir procentuellt sätt mindre än vid små belopp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Tack så mkt för svar :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicole
 6. Vit pil

  var kan man hitta portföljen i sin helhet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andrea

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-01 klockan 09:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.