Dipp i indexfonder?
Sök:

Dipp i indexfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus Landin

ställde för sedan frågan: Dipp i indexfonder?

Det verkar för tillfället som att i indexfonderna sjunker, vad tror ni detta beror på? Och hur länge tror ni detta kommer på gå? Jag tänkte köpa på länsförsäkringar då jag har dom som  bank, men tvekade något nu eftersom dom gått ner dom senaste dagarna.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad är det för indexfonder du tittar på som sjunker?

Exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära verkar trippa på uppåt med ett eller annat hack i kurvan.

Hur det ska gå i framtiden är svårt eller omöjligt att förutspå. Börsen kan krascha i morgon, eller om två år. Det räcker med att farbror Trump twittrar lite, att lilla raketmannen testar sina fyrverkerier eller att folket i Katalonien inser att de aldrig kommer att bli självständiga om de inte blir mer handgripliga i sin frihetssträvan.

Att börsen hoppar upp eller ner någon procent från dag till dag är inte så mycket att bry sig om. Sparande i aktiefonder är långsiktigt och det som ger mig magknip är snarast insikten att man mentalt får räkna med att tillsynes förlora låt säga 50 % av sin förmögenhet i börskrascher en eller ett par gånger per årtionden. Den som är rutinerad fortsätter månadsspara när börsen har sina mörka perioder så att man inte missar uppgången, och blir förhoppningsvis belönad för det.

Grundregeln är köp billigt, sälj dyrt. Därför är jag i det korta perspektivet mer oroad av att börsen hinner gå upp innan jag får nästa lön. Fast egentligen borde jag inte bry mig, utan bara luta mig tillbaka och månadsspara oavsett vad som händer. Det har i historiskt sett visat sig lönsamt sett över lite längre period.

Vad jag vet kostar det lika mycket att köpa exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära på Länsförsäkringars ISK som hos Avanza eller Nordnet. Länsförsäkringars ISK har 900 fonder att välja på medan Avanza har 1300 och Nordnet drygt 1600. Avanza och Nordnet har dessutom egna fonder utan förvaltningsavgift.

Jag ser inga speciella skäl till att man ska ha sina fonder på sin lönekontobank, även om jag har förstått att det förkommer att bankerna försöker pressa sina kunder att flytta hem fonderna till den egna mer eller mindre undermåliga ISK:n i utbyte mot exempelvis påstått lägre bolåneränta.

Plocka russinen ur kakan!

 • En bank som är duktig på lönekonto och ger ut BankId.
 • En bank som ger dig betalt(!) för att använda Visa/Mastercard
 • En bank som är suverän på att hantera fonder och värdepapper

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tänkte gå in med allt kapital direkt så därför blir det känsligt om jag gör detta vid fel tillfälle. Kanske bättre att dela upp och gå in under säg en 2-4mån period. Jag är bara väldigt nyfiken på vilka faktorer som får den fond jag ska äga att röra sig upp eller ner. Vet jag bara faktorerna så är det lättare för mig att bedöma risken och då troligen veta när jag ska gå av och på. Jag vet att det inte går att spå om exakt men vissa stora händelser kan ge sannolikheter om kursrörelser. Tex en handelsblokad mot Ryssland ger knappast kraftig uppgång på rysslandsfonder

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-09 klockan 13:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.