Direktavkastning
Sök:

Direktavkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulf Abrahamsson

ställde för sedan frågan: Direktavkastning

Hej!

Det pratas en del om sk pengamaskiner med direktavkastande aktier. Jag hittar inget om det ämnet bland upplagda poddar. Vore intressant att höra era tankar kring detta.

Om jag förstått rätt, är direktavkastningen i % uträknat på utdelning/aktiekurs. Jag tänker att om en fond man investerat i går ned i värde, ökar ju i så fall direktavkastningen, medan jag förlorat i själva investeringen. Om kursen inte går upp igen, är det ju en förlust totalt sett, eller tänker jag helt fel?

/Ulf

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Rättelse

Jag tänker att om en aktie man investerat i går ned i värde, ökar ju i så fall direktavkastningen, medan jag förlorat i själva investeringen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ulf!

Du tänker helt rätt, skulle aktiekursen gå ned så blir direktavkastningen högre, däremot så brukar aktiemarknaden justera sig ganska fort om den upptäcker att det finns höga direktavkastningen att hämta i någon aktie.

Däremot vid många fall där aktiekursen går ned väldigt mycket och den tidigare utdelningar har varit ganska hög så att direktavkastningen börjar ligga mellan 8-10% så brukar den förväntade framtida utdelningen vara lägre i kronor per aktie än vad den har varit året innan. Då stämmer inte direktavkastningen på t.ex Avanza då dom visar aktiekursen mot tidigare utdelningar.

Jan har inte en strategi att köra på utdelningsaktier och därför så finns det inte så mycket info om just det här på bloggen, däremot så finns det väldigt mycket böcker om just detta ämnet som du skulle kunna läsa!

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-26 klockan 14:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.