Direktpension, hur funkar det egentligen?
Sök:

Direktpension, hur funkar det egentligen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Håkan

Den här artikeln publicerades 2017-09-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Direktpension, hur funkar det egentligen?

Hej, driver ett enmans AB som går helt ok. Är dock 55+ och därför funderar man en del på pensionsfrågan. Har en hel del tjänstepension sedan tidigare, men frågan är vad göra framgent. Har läst en hel del artiklar om att direktpension är bra. Som jag förstår det är det ett avtal mellan mitt AB och mig där pengarna är kvar i bolaget. Alltså en skuldförbindelse. Det väcker två principiella frågor.

 1. Hur prioriterad fodringsägare är en sådan skuldförbindelse?
 2. Hur får man ut direktpensionspengarna ur bolaget? Lön, tjänstepension eller utdelning är såvitt jag vet de enda sätten.

mvh

Håkan Olsson

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Beror på om företaget pantsatt kapitalet till förmån för dig eller ej. Är man det minsta orolig för att företaget ska hamna på obestånd ska man absolut se till att detta görs.
 2. Det stämmer. Möjligen även som kapitalvinst i samband med en försäljning av ABt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! ett par kompletterande frågor uppkommer:
  På 1. Vad betyder att företaget pantsätter kapitalet?
  På 2. Men då kan man ju lika gärna bara låta pengarna stå kvar i bolaget? Vad är värdet av direktpensionen?

  Tack på förhand för klarlägganden

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan Olsson
 2. Vit pil

  1. Att företaget pantsätter kapitalförsäkringen (eller depån) som säkerhet för pensionsskulden till dig. Kolla med din revisor och/eller annan expertis så att det blir rätt om du gör detta.
  2. Ja, i princip är det så. Mest en fråga om hur det bokförs, samt eventuellt då att det pantsätts enl pkt 1.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Tell

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-04 klockan 09:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.