Direktpension placera kapital
Sök:

Direktpension placera kapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Direktpension placera kapital

Hej!

Har börjat med direktpension, och har läst mig till att indexfonder verkar vara ett bra alternativ att placera i, samt att man ska placera i räntefonder med lägre risk när man blir äldre. Jag är 35 år så har ett bra tag kvar. Jag har tänkt månadsspara utan att aktivt byta fonder. Jag är inte så insatt i fonder, har börjat kolla först nu, så min fundering är om detta är ett bra upplägg att börja med för att i högre ålder ändra till mer räntefonder.

Swedbank Robur Access Global 20%

SPP Aktiefond Global 20%

Swedbank Robur Access Asien 20%

Öhman Fonder Öhman Global Growth 5%

AMF Fonder Räntefond Lång 10%

Spiltan Fonder Räntefond Sverige 15%

Spiltan Fonder Aktiefond Investmentbolag 10%

Noterade att Öhman Fonder Öhman Global Growth  verkar gå bra men den var dyr så det kanske är bättre att inte ha med den? Är det bättre att satsa på mindre antal fonder? Swedbank har ju varit i blåsväder på nyheterna, påverkar det fonderna så att man bör välja andra alternativ?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, enkla svaret är att satsa allt på en fond som är billigast. Just nu är det Avanza global. Det är ocksådet svåra svaret:)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Håller med Tomas, håll dig till den billigaste globalfonden Avanza Global.
Sedan skulle jag rekommendera om det är ett pensionssparande, att ta bort räntorna. På så lång sikt som du har framför dig så behöver du inte räntor i ditt pensionssparande ännu, som du säger att när du närmar dig pensionen så kan du börja lägga in lite räntor istället.

Så alla globalfonder och räntefonder till Avanza Global och behåll resten så har du en stabil portfölj för lång sikt!

Här kan du läsa om Jans ”Ombalansering 2019”, där skriver han om vilka fonder som är billigast och vilka index dom följer!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusen tack för svaren! Har blivit mer fäst vid detta, börjat lästa på mer och lyssnat på mycket bra poddar. Håller med om det ni skriver att det verkar vara bättre att ta bort räntorna och satsa på globala indexfonder. Om jag förstått det rätt så är det bättre att följa tex globalportföljen med ett 90/10 upplägg, än att bara ha en eller ett par indexfonder? För tillfället har jag inte satt in något, men kommer genom mitt aktiebolag sätta in 2000-2500 per månad. Är det ett bra alternativ då att börja med den rekommenderade varianten eller ska man satsa direkt på den avancerade modellen. Har för avsikt att ombalansera en gång per år.
  För att vara säker på att direktpensionen med alla papper och pantförskrivningar ska bli korrekt använde jag mig an Intervenia, och därmed fondmarknaden som de har samarbete med, vad jag förstått så ska fondmarknaden vara likvärdigt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-04 klockan 23:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.