Disponering av portfölj för framtiden
Sök:

Disponering av portfölj för framtiden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonatan Lundstedt

ställde för sedan frågan: Disponering av portfölj för framtiden

Om man har en mindre start summa på sitt ISK ska man fortsätta att investera i globala indexfonder som ex länsförsäkringar global indexnär, och svenska indexfonder som exempelvis SEB Sverige index? Jag tänker spara långsiktigt och på minst 10 år och framåt. Eller tycker du man ska välja mer ”aggressiva” fonder med högre risk, och isåfall kan du ge några bra tips på hur jag ska tänka och disponera min portfölj, samt vilka fonder som kan tänkas vara användbara på längre sikt om man börjar med ett mindre kapital på ISK?

Tacksam för svar:)

Med vänlig hälsning, Jonatan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

På lång sikt (10+ år) rekommenderar Jan globala barnportföljen med
60% globalfonder
20% Sverigefonder
10% Asien- och tillväxtfond
10% Ränte- och obligationsfonder

Mer om den portföljen och varför den fördelningen rekommenderas kan du läsa här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Tips på fonder som Jan rekommenderar har vi här en artikel som uppdateras varje år:

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Jag började också med ett mindre kapital på ISK, den enda skillnaden var att man fördelade mindre summor på de värdepapper man valt ut. Kanske fyller man på en i månaden istället för alla om summan inte räcker etc.

Lycka till med sparandet!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 12:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.