Diversifiering, även inom samma kategori?
Sök:

Diversifiering, även inom samma kategori?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jaxel

Den här artikeln publicerades 2017-05-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Diversifiering, även inom samma kategori?

Hej!
Diversifiering nämns ofta och jag undrar hur långt så att säga den regeln ska tas. Om jag ska handla/månadsspara i fonder och låt säga att jag vill ha 12% av totalbeloppet i Europa – ska jag dela upp dem så ex. 6% handlas via SPP och 6% Länsförsäkringar? Rent konkret är ju i detta exempel deras kurvor väldigt lika, på snudd till identiska. Jag kan se en enkelhet i att ha alla Europa-fonder under samma tak så att säga men finns det några risker med detta man bör ta hänsyn till? Vad skulle göra att ex SPP och Länsförsäkringars kurvor ev. skulle börja skilja sig åt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jaxel,
Det finns ingen anledning till att ta en del från SPP och en del från Länsförsäkringar om innehaven inte skiljer. T ex. en indexfond från Nordnet är samma som en indexfond från Avanza (förutsatt att de följer samma index). Det finns då ingen anledning till att dela upp innehavet.

Om de däremot bara heter Europafond eller liknande så kan de ha olika innehav, men de flesta aktiefonder som täcker ett geografiskt område innehåller redan ~30 bolag eller fler så det är inte så stor mening att plocka in flera fonder om inte andelen som ska placeras där är väldigt stor. 12% tycker jag inte behöver diversifieras, hade det däremot varit 60% så kunde jag kanske tycka att man antingen vill ha en bred fond (gärna 60 bolag eller liknande) eller två mindre breda.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att ha två indexfonder som följer samma index skapar inget mervärde utan bara mer administration. Välj den som har lägst avgift av de två och stoppa alla pengarna där.

  Om du investerar i aktiva fonder (som har högre avgift) så bör du verkligen passa dig från att ha överlappning då ifall du har flera aktiva fonder på samma marknad blir summan att de tillsammans beter sig som en indexfond – fast du har betalt mycket mer i avgift.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-02 klockan 22:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.