Feedback på min diversifierade fondportfölj?
Sök:

Feedback på min diversifierade fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin

Den här artikeln publicerades 2017-04-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Feedback på min diversifierade fondportfölj?

Hej Jan och alla läsare,

Jag vill börja med att tacka för en fantastisk blogg. Den här bloggen är anledningen till att jag fått upp intresset för fonder och investeringar. Jag tror att jag på grund av brist på kunskap inte börjat investera i fonder. men det ska det bli ändring på nu. Jag har läst på olika rekommendationer och satt ihop en portfölj.

Min fråga är vad du/ni anser om portföljen och dess uppbyggnad? Behöver jag justera vikt eller kanske ta bort/lägga till någon fond? Behövs båda Spiltanfonderna?

 • AMF Aktiefond Europa – 5 %
 • Carnegie Strategiefond – 10 %
 • DNB Global Indeks – 20 %
 • Didner & Gerge Aktiefond – 10 %
 • Länsförsäkringar Global Indexnära – 17,5 %
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknads – 7,5 %
 • SPP Aktiefond USA – 5 %
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 10 %
 • Spiltan Globalfond Investmentbolag – 10 %
 • Seedbank Robur Access Asien – 5 %

Jag ser fram emot att höra era tips.

Ha en fortsatt bra helg.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karin,
Jag tycker det verkar som att du har ett bra tänk.
Några saker som kan vara värt att tänka på är:

Du har nu ungefär 70% globalt innehav och 30% i sverige, inget fel med det, jag skulle välja att ha en större vikt inom Sverige (om det nu är där du bor). För min del är det viktigare att min köpkraft utvecklas i linje med hur köpkraften ser ut i Sverige.
Vidare så har du en hel del fonder som är väldigt lika varandra, t ex. Länsförsäkringar Global Indexnära, DNB Global Indeks, SPP Aktiefond USA (den sistnämnda är egentligen väldigt nära index, med en liten annan viktning och dessutom väldigt billig). Det ger alltså ingen större diversifiering att ha tre olika fonder jämfört med att välja en av dem (inte för att du behöver mer diversifiering).
Det finns några fonder som har en avgift som enligt mig är för hög; Didner & Gerge Aktiefond (börjar bli så stor att fonden tvingas mot att bli en indexfond), Länsförsäkringar Tillväxtmarknad (finns två, kan inte avgöra vilken det är, den ena är dyr).

Jag tycker i övrigt att upplägget ser väldigt bra ut, det är inga räntefonder/obligationsfonder alls, då gäller det att ha psyke för det. Titta gärna och jämför lite med Jans nybörjarportfölj, den har en väldigt bra grundtanke tycker jag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tjenare Martin,

  Stort tack för ditt svar, är väldigt tacksam att du delar med dig av dina erfarenheter. Har tagit till mig av dina tips och balanserat om lite.

  Länsförsäkringar Global Indexnära – 20 %
  SPP Aktiefond Global – 10 %
  DNB Global Indeks – 10 %
  Splitan Aktiefond Investmentbolag – 10 %
  Avanza Zero – 5 %
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 5%
  Swedbank Robur Access Asien – 5 %
  AMF Aktiefond Europa – 5 %

  Detta är 70 % av portföljen. Jag kommer nog ta bort Didner & Gerge då den är dyr. Jag tar även bort SPP Aktiefond USA.

  Vad tror du om att lägga till:

  – Carnegie Strategiefond
  – Spiltan Global Investmentbolag

  Har du något bra tips på någon fond som skulle passa.
  Är det värt att lägga till ränte/obligationsfonder i dessa tider? Är det bara Aktiefonder som gäller?

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 2. Vit pil

  Hej igen,
  Det är inte i sig värt att ha ränte/obligationsfonder i dessa tider, men däremot när det börjar vända ner så är det väldigt skönt att veta att man inte behöver agera utan att man kan köra på som vanligt. Jag skulle säga att det inte är fel att ta in antingen guld eller ränte/obligationsfonder lite beroende på hur du är som person, om du är coollugn även vid en nedgång på 20% så kan du gott ha aktier också på lång sikt.

  Franklin Gold & PM A Acc USD är en fond som investerar i guldbolag och då blir exponerad mot guldmarknaden, den är dock ganska dyr (1%), men den kan vara attraktiv att lägga till. Annars är det inte så dumt att lägga till lite ränte/obligationsfonder, t ex. SPP Obligationsfond och Spiltan Räntefond Sverige.

  Men absolut inget fel i att lägga till Carnegie Strategifond eller Spiltan Global Investmentbolag, de är bra förvaltade fonder så jag ser inget fel i det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin K

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-09 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.